Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden megnyerte Arizonát is


Joe Biden, az Egyesült Államok megválasztott elnöke útra kell, miután az egész napot abban a wilmingtoni színházban töltötte, Delaware államban, ahol a hatalomátadás folyamatát szervezik. 2020. november 10.
Joe Biden, az Egyesült Államok megválasztott elnöke útra kell, miután az egész napot abban a wilmingtoni színházban töltötte, Delaware államban, ahol a hatalomátadás folyamatát szervezik. 2020. november 10.

Az amerikai média egybehangzó előrejelzése szerint a demokrata elnökjelölt (egyben megválasztott elnök) Arizona államban is győzni tudott a november 3-i választáson. Ezzel tovább nőtt előnye republikánus ellenfelével, Donald Trumppal szemben.

Az NBC, a CBS, az ABC, és a CNN egybehangzó előrejelzése szerint Joe Biden megnyerte Arizona államot és a vele járó 11 elektori szavazatot és immár 290-217 arányban vezet Donald Trump előtt.

Ahhoz, hogy valakit elnökké válasszanak, 270 elektori szavazatra van szükség. Minden állam meghatározott mennyiségű elektori szavazattal rendelkezik.

A választás éjszakáján a Fox News és az Associated Press hírügynökség is Joe Bidennek adta Arizonát, kritikák özönét vonva magukra a jelenlegi elnöktől.

November 12-i állás szerint Joe Biden Arizona államban a szavazatok 49,4, míg republikánus ellenfele 49,1 százalékát szerezte meg.

Joe Biden arizonai győzelme egyben azt is jelenti, teljesült a demokraták célja, sikerült a korábban évekig republikánus államot úgynevezett csatatér-állammá fordítani.

A demokraták emellett megszerezték az állam szenátusi helyét is, miután Mark Kelly legyőzte a jelenlegi szenátort, a republikánus Martha McSallyt.

Az elmúlt hét évtizedben Joe Biden mindössze a második demokrata elnökjelölt, aki nyerni tudott a hagyományosan republikánus államban. A másik Bill Clinton volt 1996-ban.

Bidennek jobbra és balra is kell majd alkukat kötnie
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:37 0:00

Noha Joe Bident november 7-én az elnökválasztás győztesének nevezték meg, a jelenlegi elnök, Donald Trump kampánystábja több államban jogi úton próbálja megfordítani az eredményeket, meg nem alapozott állításokat téve állítólagos választási csalásokról.

Az összes szavazatok számát tekintve Joe Biden 5,3 millió vokssal (ez 3,4 százalék) vezet Donald Trump előtt. A választás még két államban, Georgiában és Észak-Karolinában nem dőlt el.

Készült az AFP, a CNN és a Reuters tudósításai felhasználásával.
XS
SM
MD
LG