Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elnöki kegyelem ügyében nyomoznak az amerikai hatóságok


A washingtoni Fehér Ház
A washingtoni Fehér Ház

Állítólag egyes meg nem nevezett személyek politikai szívességeket ajánlottak fel magas rangú amerikai tisztségviselőknek, amiért cserébe elnöki kegyelmet akartak elérni. Nem tudni, kik az érintettek, az ügyben augusztus óta nyomoznak.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma vizsgálatot indított egy lehetséges vesztegetési ügyben, az ügy tárgya egy politikai szívességekért cserében nyújtott elnöki kegyelem, derül ki a december 1-én napvilágot látott periratokból. A bírósági iratok erősen cenzúrázottak, ki vannak takarva bennük a gyanúsítottak nevei és a dátumok is. Nincs bennük utalás Donald Trump elnökre vagy kampányára.

Pénzt és szívességeket ajánlottak fel

Ugyanakkor az iratok említenek egy „titkos lobbitervet”, amelyet két egyén „vezető fehér házi tisztviselők” irányába indított, hogy „kegyelmet vagy a büntetés elengedését” érjék el egy meg nem nevezett személy számára.

Egy kapcsolódó ügyben a gyanúsítottak, akik közül legalább az egyik ügyvéd, egy „múltbéli kampány-hozzájárulást”, valamint „egy várható jövőbeli jelentős politikai hozzájárulást” emlegettek cserébe az elnöki kegyelemért vagy a büntetés elengedéséért, szól a perirat.

Nem világos, hogy a fehér házi tisztségviselők hogyan reagáltak az állítólagos vesztegetési ajánlatra. Bryl Howell kerületi bíró Washingtonban egy bírói végzés keretében adta nyilvánosságra az iratok cenzúrázott változatát, a bíró a kérdéses ügyet, amelyben augusztus óta nyomoznak, „vesztegetés kegyelemért” néven említette.

Adathordozókat foglaltak le

A végzés engedélyt adott az igazságügyi minisztériumnak, hogy átnézzék azokat a telefonokat, számítógépeket és emaileket, amelyeket a rendfenntartó erők még korábban foglaltak le. Howell bíró úgy ítélte meg, hogy a kérdéses eszközökön lévő adatokra nem vonatkoznak azok az előjogok, amelyek normális esetben egy ügyvéd kliensét megilletik.

Az amerikai elnököknek alkotmányos joguk van rá, hogy szövetségi szintű elnöki kegyelmet adjanak embereknek, és ezzel nem ritkán élnek is. Hetekkel az elnöki ciklusa vége előtt a várakozások szerint Donald Trump egy sor kegyelmet fog megadni, olyan embereknek is, akik a politikai szövetségeseinek számítanak.

Készült az AFP, az AP, a dpa, és a Reuters anyagainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG