Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

250 milliárd dolláros amerikai megaprogram Kína ellen


Az Egyesült Államok szenátusa döntése értelmében egy közel 250 milliárd dolláros (71,5 billió forint) program indul, melynek célja az amerikai félvezetőgyártás és technológiai innováció fellendítése, hogy az ország megőrizze versenyelőnyét Kínával szemben.

A többnyire megosztott szenátusban a demokraták és a republikánusok ritka egyetértéseben, 68-32 arányban szavaztak a döntés mellett, megmutatva, hogy a Kínával való gazdasági és politikai fellépés egyesítheti a pártot.

Aki megnyeri a jövő technológiáiért folytatott versenyt, az lesz a globális gazdasági vezető, ami jelentős következményekkel jár a külpolitikára és a nemzetbiztonságra nézve is” – mondta Chuck Schumer New York-i szenátor, a demokrata képviselőcsoport vezetője.

A törvényjavaslat egyik legfontosabb eleme a félvezető-fejlesztés és -gyártás támogatására szánt 50 milliárd dollár (mintegy 14,3 billió forint), aminek jelentősége koronavírus-járvány miatt fellépő ellátási korlátok miatt került előtérbe.

Míg az Egyesült Államok a világ vezető technológiai hatalma, a félvezetők globális termelésében való részesedése az 1990-es 37 százalékról mára körülbelül 12 százalékra esett vissza.

A törvényjavaslat egy sor kutatási és fejlesztési programot is finanszírozna mintegy 170 milliárd dollár (48,6 billió forint) értékben.

Összességében a program öt év alatt mintegy 250 milliárd dollárral növelné a költségvetési kiadásokat, ami a támogatók szerint az elmúlt évtizedek legnagyobb tudományos kutatásba történő beruházása.

A tervet, amit még a képviselőháznak is jóvá kell hagynia, mielőtt aláírásra elküldenék a Fehér Háznak, Joe Biden elnök határozottan támogatja.

Készült az AFP, az AP és a Reuters jelentése alapján.
XS
SM
MD
LG