Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyelőre fellélegezhet a TikTok


Visszavonta a Fehér Ház azt az elnöki rendeletet, amely a TikTok és a WeChat betiltását segítette volna elő. A kínai hátterű közösségi platformok így maradhatnak az Egyesült Államokban, de a jövőben várhatóan kevesebb adatot gyűjthetnek amerikai állampolgárokról.

A most visszavont rendeletet még Donald Trump hirdette ki 2020 nyarán. A volt elnök nemzetbiztonsági kockázatokkal indokolta a külföldi közösségi alkalmazásokra vonatkozó szabályok szigorítását, amely alapján a két mobilalkalmazást az Egyesült Államokban senki sem tölthette volna le.

Maradtak adatvédelmi aggályok

A Trump-féle rendelet visszavonásával egyidőben Joe Biden aláírt egy újat, ami felszólítja a kereskedelmi minisztériumot, hogy készítsen „bizonyítékokon alapuló” elemzést a kínai hátterű alkalmazások összes tranzakciójáról – vagyis lehet, hogy a TikTok és a WeChat csak ideiglenesen lélegezhetnek fel, és később ismét szigoríthatják a működésük szabályozását.

Az amerikai kormány főleg amiatt aggódik, hogy az említett alkalmazások hatalmas mennyiségű adatot gyűjtenek amerikai állampolgárokról. Többen attól tartanak, hogy a tech-cégek kapcsolatban állhatnak a kínai hadsereggel vagy titkosszolgálatokkal.

A Szabad Európának nyilatkozó kormányzati források azt mondták: a minisztérium ajánlásokat készít elő, elsősorban az amerikaiak genetikai és egészségügyi adatainak védelmében, amelyekről szintén adatbázist készíthetnek egyes techvállalatok.

A Biden-adminisztráció Kínát tartja az Egyesült Államok elsőszámú gazdasági és politikai riválisának. Washington egyik legnagyobb aggodalma az, hogy Kína technológiai fölényre tesz szert.

Június 8-án ezért a Szenátus megszavazott egy törvényt, ami az amerikai félvezetőipart hivatott erősíteni, valamint forrásokat biztosít mesterséges intelligencia és más, a digitalizációs versenyhez szükséges megoldások fejlesztésére.

A tulajdonosváltás sem kizárt

A Trump-féle rendelet hatására felmerült a TikTok amerikai felvásárlása is. A kormány közvetítésével el is készült egy szerződéstervezet, mely szerint az Oracle és a Walmart megvette volna a cég részvényeinek jó részét. Donald Trump még elnökként arra utasította a TikTok anyavállalatát, hogy fogadják el az ajánlatot, ellenkező esetben a rendelet alapján korlátozzák a platform elérhetőségét.

Ez végül nem történt meg, mivel a TikTok tulajdonosa bírósághoz fordult, ahol ideiglenesen blokkolták a Fehér Ház hatáskörét az alkalmazás korlátozására. Az ügyben az elnökválasztásig nem született döntés, 2021 elején pedig az új Biden-adminisztráció a per halasztását kérte a bíróságtól, amíg alaposabban átvizsgálják, milyen kockázatot jelenthetnek a több millió amerikai ügyféllel rendelkező kínai tech-cégek.

Készült az AP összeállítása alapján
XS
SM
MD
LG