Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Kreml megállapodna az Új START-szerződésről


Az orosz kormány szerdán megerősítette korábbi álláspontját, miszerint megállapodásra szeretne jutni az Egyesült Államokkal a nukleáris hadászati támadófegyverek számának csökkentéséről szóló Új START-szerződés meghosszabbításáról, és üdvözölte Joe Biden megválasztott amerikai elnök hasonló kijelentését.

A két ország között még érvényben lévő utolsó, 2010-ben aláírt nukleáris fegyverkorlátozási egyezmény februárban jár le. A nukleáris robbanófejek, illetve az azokat hordozó eszközök számát maximalizáló megállapodás az 1994-ben hatályba lépett START I-szerződést váltotta fel.

„Oroszország és elnöke támogatja az egyezmény megőrzését” – nyilatkozott Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. „Csak üdvözölni tudjuk, ha amerikai kollégáink tényleges politikai akaratot mutatnak a paktum meghosszabbítását illetően” – tette hozzá.

Joe Biden külügyminiszter-jelöltje, Antony Blinken előző napi szenátusi meghallgatásán kiemelte, hogy szeretnék kiterjeszteni a szerződés hatályát, és dönteni készülnek arról, hogy pontosan mennyi idővel lenne célszerű.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly egyéves, további feltételek nélküli hosszabbítást sürgetett.

Több elemző szerint az Új START-szerződés meghosszabbításának kudarca újabb fegyverkezési indíthat el, illetve fokozhatja a feszültséget Moszkva és Washington között.

Készült a Reuters, az Interfax és a TASZSZ tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG