Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Utolsóként Románia is beállt Mark Rutte NATO-főtitkári jelöltsége mögé


Mark Rutte
Mark Rutte

Klaus Johannis román államfő visszavonta jelöltségét az észak-atlanti szövetség főtitkári tisztségére, ezzel minden akadály elhárult a holland kormányfő megválasztása elől, miután szerdán a magyar és a szlovák vezetés is szakított eddigi ellenállásával.

A döntést a Johannis elnökölte Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülése után jelentették be. A testület által kiadott közleményben azt írták, hogy az ország elnöke már előző hét végén tájékoztatta a NATO tagállamait visszalépéséről.

Egyúttal közölték, hogy Románia átadja Ukrajnának az egyiket két Patriot légvédelmi rendszere közül, amennyiben a szövetségesek hasonló eszközökkel pótolják.

Rámutattak, hogy az erről szóló döntés során figyelembe vették „az ukrajnai biztonsági helyzet jelentős leromlását a civilek és a polgári infrastruktúra elleni folyamatos és masszív orosz támadások nyomán, illetve a regionális következményeket Románia biztonságára vonatkozóan is”.

Ehhez kapcsolódóan: Holland sajtó: Magyarország és Szlovákia már nem ellenzi Mark Rutte NATO-főtitkári jelöltségét

Egyhangú támogatásra van szükség a katonai szövetséget októberig vezető Jens Stoltenberg utódjának megválasztásához; mind a harminckét tagállamnak egyet kell értenie.

Mark Rutte jelöltségét a szövetségesek szinte mindegyike már kezdettől támogatja – Magyarországot, Szlovákiát és Romániát kivéve. Budapest és Pozsony végül a héten szakított az ellenállással, így rövid időre Bukarest maradt a kinevezés egyetlen kerékkötője. Most ez az akadály is elhárult.

Johannis, akinek idén jár le a második elnöki mandátuma, többször is leszögezte, hogy Kelet-Európának nagyobb szerepet kellene kapnia az euroatlanti intézmények vezetői pozícióiban.

Ehhez kapcsolódóan: „Munkatársakat keresünk” – magas rangú tisztségek ürülnek meg az EU-ban és a NATO-ban

Az Ukrajnával határos Románia a háború 2022-es kirobbanása óta bruttó hazai terméke (GDP) 2,5 százalékára emelte védelmi kiadásait.

Az ország még 2017-ben írta alá a négymilliárd dollár értékű szerződést az amerikai Patriot rendszerek beszerzéséről, az első ütegek 2020-ban érkeztek meg.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG