Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Holland sajtó: Magyarország és Szlovákia már nem ellenzi Mark Rutte NATO-főtitkári jelöltségét


Mark Rutte
Mark Rutte

Friss médiaértesülések szerint a magyar és a szlovák kormány is szakított eddigi ellenállásával, és beállhat a holland miniszterelnök NATO-főtitkári jelöltsége mögé, így Románia maradhat az egyetlen tagállam, amely nem támogatja a pályázatot.

Egyhangú támogatásra van szükség az észak-atlanti szövetséget októberig vezető Jens Stoltenberg utódjának megválasztásához; mind a harminckét tagállamnak egyet kell értenie.

Mark Rutte jelöltségét a szövetségesek szinte mindegyike kezdettől fogva támogatja – Magyarországot, Szlovákiát és Romániát kivéve.

Amennyiben a holland sajtó friss jelentései igazak, és Budapest és Pozsony is szakított ellenállásával, Bukarest marad a kinevezés egyetlen kerékkötője.

Ehhez kapcsolódóan: Kelet-európai lehet a NATO új vezetője?

A holland RTL kedden névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Magyarország „már nem ellenzi Rutte jelöltségét”, miután a kormányfő hétfőn Orbán Viktorral egyeztetett a brüsszeli informális EU-csúcs margóján.

Kovács Zoltán, Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára megerősítette az X-en a találkozó tényét, és tudatta, hogy Orbán és Rutte kétoldalú és nemzetközi ügyekről tárgyalt. A holland NOS idézte is az illetékes szavait, amelyek szerint a felek „jó megbeszélést” folytattak.

Hivatalos forrásban még nem erősítette meg a magyar kormány álláspontja megváltoztatását.

A magyar miniszterelnök előzőleg kijelentette, hogy csak akkor válhat elfogadhatóvá holland kollégája személye a katonai szervezet élén, ha bocsánatot kér korábbi megjegyzéseiért, amelyekkel a budapesti kormányt bírálta.

Rutte hétfőn „óvatos optimizmusának” adott hangot Magyarországgal kapcsolatban.

Ehhez kapcsolódóan: „Munkatársakat keresünk” – magas rangú tisztségek ürülnek meg az EU-ban és a NATO-ban

Ugyancsak kedden Peter Pellegrini új szlovák elnök közölte, hogy országa kész támogatni Rutte NATO-főtitkári jelöltségét.

„A Mark Ruttéval lefolytatott végső megbeszélést és a szlovák kormánnyal való konzultációt követően Szlovákia el tudja képzelni Mark Ruttét a NATO főtitkáraként” – mondta.

Sokak szerint Magyarország és Szlovákia az Európai Unió és a NATO két leginkább oroszbarát tagállama, vezetésük ellenzi Ukrajna jövőbeli belépését is az észak-atlanti szövetségbe.

Ehhez kapcsolódóan: NATO-főtitkár: Kínával meg kellene fizettetni Oroszország támogatásának az árát

Stoltenberg múlt héten Magyarországra látogatott, ahol Orbánnal találkozott, aki később bejelentette, hogy hazánk nem fogja akadályozni a NATO ukrajnai támogatási programját, bár nem is kíván részt venni benne semmilyen formában.

Klaus Johannis román államfő maga is versenybe szállt a NATO főtitkári posztjáért.

XS
SM
MD
LG