Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Úton vannak az ENSZ ellenőrei a zaporizzsjai atomerőműbe


Rafael Grossi és szakértői csapata indulás előtt, 2022. augusztus 29-én
Rafael Grossi és szakértői csapata indulás előtt, 2022. augusztus 29-én

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői útnak indultak Kijevből Zaporizzsjába, hogy ellenőrizzék az orosz kézre került atomerőmű működését, felmérjék a létesítményben keletkezett károkat.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy állandó missziót hozhatnak létre Ukrajnában, amelynek nyomán jobban figyelemmel követhetik a történéseket Európa legnagyobb nukleáris erőművében.

„Ezek rendkívül összetett műveletek. Háborús övezetbe megyünk, megszállás alatt lévő területre. Ez világos garanciákat igényel nemcsak az oroszok, hanem Ukrajna részéről is” – jelentette ki Kijevben.

„Ezeket sikerült megszereznünk, így most elindulunk. Nagyon is tisztában vagyok ennek a pillanatnak a fontosságával, de készen állunk. A NAÜ készen áll. A missziót követően jelentést teszünk. Néhány napot fogunk ott tölteni” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő úgy vélekedett, hogy a küldetés talán az egyik legfontosabb kérdés ma az ország és a világ biztonságát illetően, és megismételte korábbi felszólítását az orosz haderő által elfoglalt létesítmény azonnali demilitarizációjára és visszaadására vonatkozóan.

Az elnök köszönetét fejezte ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a helyzet a térségben rendkívül fenyegető. „Egyetlen órára sem csillapodik a veszélye egy esetleges orosz akció miatt bekövetkező nukleáris katasztrófának” – fogalmazott.

Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja régió Moszkva által kinevezett kormányzója arról számolt be az Interfax orosz hírügynökségnek, hogy az ENSZ-ellenőröknek egy napjuk lesz a reaktorok vizsgálatára.

Az erőmű közelében több alkalommal is tüzérségi lövedékek csapódtak be, a dolgozók kimerültek és félnek, fontos kapcsolatok szakadtak meg, ezért sokan tartanak nukleáris balesettől, amely az ország határain kívül is éreztetné a hatását.

Az ukrán kormány kedden azzal vádolta az orosz inváziós erőket, hogy azt a folyosót ágyúzzák, amelyen keresztül a NAÜ tisztségviselői megközelítenék a létesítményt, arra próbálva sarkallni őket, hogy inkább a már 2014-ben annektált Krím félszigeten át utazzanak.

Mint a kijevi hadvezetés közölte, Oroszország páncélosokkal, rakétákkal, tüzérséggel támad különböző célpontokat Zaporizzsja régióban.

Az Egyesült Államok a napokban hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben a legbiztonságosabb opció az atomerőmű ellenőrzött lezárása lenne, valamint demilitarizált zóna létrehozását sürgette a helyszín körül, ahogy korábban az ENSZ főtitkára is.

Készült az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG