Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Üzbegisztán szerint 18 ember halt meg a karakalpaksztáni zavargásokban


Tüntetés Nukuszban 2022. július elsején
Tüntetés Nukuszban 2022. július elsején

Az üzbég főügyész hivatala közölte, hogy 18 ember halt meg a közép-ázsiai ország Karakalpaksztán autonóm köztársaságában a múlt héten kitört zavargásokban. Az utcai tüntetések azután kezdődtek, hogy az üzbég elnök törölte volna az alkotmányból, hogy a régió függetlenné válhat.

A hatóságok 516 embert vettek őrizetbe, miután feloszlatták a tüntetést, de mostanra sokakat közülük már szabadon engedtek - közölte a nemzeti gárda sajtóirodája.

A tüntetések a régió fővárosában, Nukuszban és más városokban törtek ki, miután múlt hétfőn Savkat Mirzijojev elnök módosításokat javasolt az üzbég alkotmányban, például törölte volna azt a részt, amely garantálta Karakalpaksztán jogát arra, hogy függetlenséget kérjen, ha a polgárok egy népszavazáson úgy döntenek.

Egy kiégett teherautó, amelyet a tüntetések közben gyújtottak fel Nukuszban, a Karakalpaksztán autonóm terület fővárosában, Üzbegisztánban 2022. július 3-án
Egy kiégett teherautó, amelyet a tüntetések közben gyújtottak fel Nukuszban, a Karakalpaksztán autonóm terület fővárosában, Üzbegisztánban 2022. július 3-án

Az üzbég elnök azonban szombaton Karakalpaksztánba utazott, ahol közölte, visszalép a tervektől, és kijelentette, hogy az érintett részt nem veszik ki az alkotmányból.

Sajtóirodája által idézett vasárnapi beszédében Mirzijojev elismerte, hogy rendőri és civil halálos áldozatai is vannak a tüntetők és a hatóságok közötti összecsapásoknak. Egyes jelentések szerint több mint ezer ember sérült meg az utcai zavargásokban.

A régióból nehéz pontos információkat szerezni, miután a helyiek beszámolói szerint korlátozzák az internet- és telefonszolgáltatást, valamint a bevezetett szükségállapot miatt a mozgást is.

Mirzijojev közlése szerint a tüntetők „pusztító akciókat” hajtottak végre Nukuszban, a régió fővárosában, köveket dobáltak, tüzet gyújtottak és rátámadtak a rendfenntartó erőkre.

Egy üzbég rendőr Nukuszban, Üzbegisztánban 2022. július 3-án
Egy üzbég rendőr Nukuszban, Üzbegisztánban 2022. július 3-án

Egy száműzött ellenzéki politikus, Pulat Ahunov, a Berlik párt elnöke attól tart, hogy a helyzet etnikai konfliktussá fajulhat az üzbégek és a karakalpakok között – írja a BBC.

„Még mindig sok helyen vannak utcai megmozdulások” - mondta a Reuters hírügynökségnek Svédországból. „Összességében a helyzet kezd stabilizálódni, de van egy másik veszély is. Etnikai összecsapások is kitörhetnek a karakalpakok és az üzbégek között” – tette hozzá.

Úgy vélte, az események kicsúszhatnak az irányítás alól, és nem Karakalpaksztán helyzetéről van szó, hanem a karakalpakok és az üzbégek közötti etnikai konfliktusról, ami a legveszélyesebb.

Készült az RFE/RL üzbég irodájának, a Reutersnek és az AFP-nek a tudósításának a felhasználásával.
XS
SM
MD
LG