Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondott posztjáról az Ukrajna mellett kiálló üzbég külügyminiszter


Abdulaziz Kamilov az Afganisztánnal szomszédos országok külügyminisztereinek találkozóján Teheránban 2021. október 27-én
Abdulaziz Kamilov az Afganisztánnal szomszédos országok külügyminisztereinek találkozóján Teheránban 2021. október 27-én

Abdulaziz Kamilov néhány héttel azután távozott a taskenti kormányból, hogy nyilvánosan kiállt az Oroszország által megtámadott Ukrajna mellett.

Az üzbég elnök szóvivője arról számolt be szerdán, hogy Kamilov lemondott a tisztségéről, és mostantól a közép-ázsiai ország Nemzetbiztonsági Tanácsának helyettes vezetője lesz.

A tájékoztatás szerint Vlagyimir Norov első külügyminiszter-helyettes, a tárca 2006 és 2010 közötti vezetője veszi át ügyvivőként a diplomácia irányítását.

Abdulaziz Kamilov szinte közvetlenül azután eltűnt a nyilvánosság elől, hogy március 17-én a parlament előtt kijelentette: Üzbegisztán nem ismeri el a kelet-ukrajnai Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot.

Beszédében mindenekelőtt a konfliktus békés megoldását sürgette: „Először is azonnal véget kell vetni a katonai akcióknak és az erőszaknak. Az Üzbég Köztársaság elismeri Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi egységét.”

Emellett azt is elmondta, hogy a kormány az Oroszország elleni szankciók üzbég gazdaságra gyakorolt negatív hatásainak csillapításán dolgozik.

A külügyminiszter ezt követően eltűnt. A tárca március 29-én arról tájékoztatott, hogy egy meg nem nevezett krónikus betegség miatt kórházban volt, majd külföldre szállították további gyógykezelésre.

Nagy port kavaró nyilatkozata után négy nappal Savkat Mirzijojev üzbég elnök orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal tárgyalt, akit biztosított afelől, hogy „megérti az orosz oldal álláspontját és tevékenységét” Ukrajnával kapcsolatban.

XS
SM
MD
LG