Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem akarnak találkozni Kövér Lászlóval V4-es kollégái


Kövér László
Kövér László

Jövő héten lett volna a V4 országok házelnökeinek találkozója Pozsonyban, de elmarad. A cseh házelnök szerint Magyarország Oroszország trójai falova.

A cseh és a lengyel parlament elnökének bojkottja miatt elmarad a V4-országok házelnökeinek találkozója – írja a cseh Seznam Zprávy nyomán a hvg.hu.

A cikk szerint a cseh parlament mindkét házának elnöke, Markéta Pekarová Adamová házelnök és a szenátus elnöke, Miloš Vystrčil is lemondta a találkozót.

Adamová azzal indokolta döntését, hogy mindig a magyarok szavazzák meg utolsóként az Oroszország elleni EU-s szankciókat, rendre engedményeket követelnek alóluk, és azzal fenyegetőznek, hogy nem támogatják a továbbiakat.

„Ráadásul képesek a háború kérdését Magyarországon felhasználni az EU ellen. Ők Oroszország trójai falova. Fontosnak tartom, hogy egyértelmű jelzést küldjünk nekik: ez elfogadhatatlan” – fogalmazott a cseh házelnök.

Diplomáciai forrásaira hivatkozva a Seznam Zprávy azt írja, hogy a lengyel szejm két kamarájának vezetői is közölték, hogy nem vesznek részt a találkozón.

Ezek után a találkozót rendező szlovák fél e hét elején arról tájékoztatta Adamová stábját, hogy a V4-országok házelnökeinek találkozójára nem a tervezett időpontban kerül sor.

FRISSÍTÉS:
Közleményben reagált Kövér a találkozó elhalasztásának hírére. Az Országgyűlés Sajtóirodája azt írja: „Kövér László házelnök sajnálattal veszi tudomásul a V4-es pozsonyi házelnöki találkozó elhalasztását.
Az elmúlt 30 évben a négy ország regionális együttműködése révén, az ideológiai különbségeket is áthidalva sikerült együtt képviselni közös érdekeinket.
A cseh parlament elnökeinek hazánkra vonatkozó megjegyzései igaztalanok és tiszteletlenek, nem felelnek meg a tényeknek, és kétségbe vonják a magyar kormány azon jogát, hogy politikáját a magyar nemzeti érdekek mentén alakítsa
.”

XS
SM
MD
LG