Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vác polgármestere a vendégmunkásokról: Több helyszínt tudok, ahol garázsban laknak


A drónnal készült felvételen Vác déli ipari parkja 2023. július 24-én
A drónnal készült felvételen Vác déli ipari parkja 2023. július 24-én

Lakossági fórumot tartanak csütörtökön Vácon, amelynek vezetése megpróbál előremenekülni a lakók véleményét kikérve, és megakadályozni, hogy a helyiek megkérdezése nélkül akkumulátorgyárat, munkásszállót vagy más, veszélyes anyagot gyártó vagy tároló létesítményt hozzanak létre a városban.

  • Épülhessen-e akkumulátorgyár vagy egyéb, a környezetre veszélyt jelentő üzem Vácon?
  • Épülhessen-e új munkásszálló a városban, amely lehetőséget biztosíthat külföldi munkavállalók tömeges elhelyezésére?

Erről és a város közbiztonságáról is megkérdezik a 37 ezer lakosú Vác polgárait a lakossági fórumon. Az elmúlt napokban az Összefogás Vácért képviselői kérdezték a járókelőket, és telefonon is kikérték a váciak véleményét.

Ehhez kapcsolódóan: Állami és önkormányzati százmilliókkal megtámogatva álcivilezi az akkugyár ellen tüntetőket tizenkét helyi szervezet

Matkovich Ilona polgármester a Szabad Európának elmondta: látható, hogy ahol a kormány akkumulátorgyárat akar létrehozni, nem kérdezi meg az ott élőket. Így történt ez Debrecenben, Iváncsán és Gödön is. Vácon is úgy valósult meg két akkumulátorgyárhoz kapcsolódó beruházás, hogy miután a kormány kiemeltté minősítette, nem kérdezték meg a váciakat.

„Nem akarunk több ilyen helyzetet. Semmit rólunk nélkülünk – ez a lényege a kezdeményezésünknek. Azt akarjuk, hogy mondjanak véleményt a váciak, és ennek birtokában tudjunk válaszolni a kormánynak, a beruházóknak.”

A telefonos megkeresésre adott válaszok eredményéről pontos százalékot a polgármester nem tudott mondani, de úgy fogalmazott: szinte egyhangúan elutasítja a lakosság a munkásszállók elhelyezését.

A polgármester hangsúlyozta: ez egy nagyon nehéz kérdés, mert nem akarnak kirekesztők lenni, nem is azok, de irritálja az embereket, hogy a beleszólásuk nélkül erőltetnek rájuk más kultúrából érkezőket.

A polgármester elmondása szerint már most is nagyon sok külföldi vendégmunkás van a városban. Pontos számot nem tudott mondani, feltételezik, hogy nincsenek bejelentve.

„Több olyan helyszínt tudok, ahol garázsban laknak. Hol van az emberi méltóság, a vécé a fürdőszoba? Irritálja a helyieket, amikor azt látják, hogy nyolc-tíz fiatal férfi a Duna-parton, köztéren főz, alszik, és mindent ott csinál, szemetet, koszt hagyva maga után.”

Elsősorban a módszert kifogásolják a váciak, azon háborodnak fel, hogy nem kérdezik meg őket – ebben biztos a polgármester.

„Ha szükség van erre, akkor azt ki kell mondani, és akkor programot kell kidolgozni rá, de ezt így, ebben a formában nem lehet, ez senkinek sem jó” – fogalmazott Matkovich Ilona.

Vácott az önkormányzat a legutóbbi testületi ülésen változtatási tilalom bevezetésével megakadályozta, hogy munkásszállót alakítsanak ki az egykori Forte gyár területén. Kiss Zsolt alpolgármester az ES TV Vácnak beszélt arról, hogy addig maradhat a változtatási tilalom, amíg az önkormányzat el nem fogadja az új helyi építési szabályzatot. Mint mondta, a váciak válaszainak ismeretében dönt majd az önkormányzat arról, milyen intézkedéseket kell hozni ahhoz, hogy a jövőben se lehessen ilyen létesítményeket elhelyezni a városban.

Ehhez kapcsolódóan: Kaderják Péter az akkugyárakról: „Nem nagyhatalomnak kell lenni, jól működő iparágat kell kialakítani”

Az akkumulátorgyár-építések miatt az érintett városok szövetségre léptek több civil egyesület összefogásával. A szövetséget képviselő T. Szaszkó Andrea a VÁC.hu portálnak azt mondta: a helyi szervezetek már jelenleg is több peres eljárást folytatnak a hazai akkuipari beruházások engedélyezési és működési jogsértései miatt. A jövőben országos szintre kívánják emelni a jogorvoslati eljárásokat, és nemzetközi fórumokat is megkeresnek majd.

A Szabad Európa több cikkben is foglalkozott a tervezett és már megvalósult magyarországi akkumulátorgyárakkal. Ezeket a cikkeket, videóriportokat itt elolvashatja, megnézheti, illetve a témában még több tartalmat talál itt.

XS
SM
MD
LG