Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vádat emelhetnek az oltási adatok meghamisítása miatt a volt brazil elnök ellen


Brazília akkori elnöke, Jair Bolsonaro támogatóit köszönti a Covid–19-világjárvány idején az Alvorada-palota erkélyéről 2020. július 24-én
Brazília akkori elnöke, Jair Bolsonaro támogatóit köszönti a Covid–19-világjárvány idején az Alvorada-palota erkélyéről 2020. július 24-én

A brazil szövetségi rendőrség bűnszövetséggel és a Covid–19 oltási adatainak meghamisításával vádolta meg Jair Bolsonaro volt elnököt. Ez az első vádirat a szorongatott helyzetben lévő szélsőjobboldali vezető ellen, amelyet több is követhet.

A legfelsőbb bíróság kedden tette közzé a rendőrség vádiratát, amely szerint Bolsonaro és 16 másik személy hamis információkat vitt be a közegészségügyi adatbázisba, hogy azt a látszatot keltsék, mintha az akkori elnök, 12 éves lánya és környezetének több tagja megkapta volna a Covid–19 elleni vakcinát.

A világjárvány idején Bolsonaro az egyike volt a világ azon kevés vezetőinek, akik tiltakoztak az oltás ellen, nyíltan semmibe vették az egészségügyi korlátozásokat, és arra bátorították a társadalmat, hogy kövessék a példáját. Kormányzata figyelmen kívül hagyta a Pfizer e-mailjeit, amelyekben a gyógyszergyártó cég több tízmillió injekciót ajánlott fel Brazíliának 2020-ban, és nyíltan bírálta São Paulo állam akkori kormányzója, João Doria lépését, aki a kínai Sinovac cégtől vásárolt oltóanyagot, amikor más oltás nem volt elérhető.

A brazil főügyészség mondja ki a végső szót arról, hogy a rendőrségi vádirat alapján vádat emelnek-e Bolsonaro ellen a legfelsőbb bíróságon. Számos vizsgálat folyik a 2019 és 2022 között kormányzó Bolsonaróval szemben.

Ehhez kapcsolódóan: Kétharmadával csökkent az erdőirtás Amazónia brazíliai részén

A volt elnök ügyvédje eddig nem válaszolt az Associated Press kérdéseire. Bolsonaro 2023 májusában tagadta, hogy bármiféle jogsértést követett volna el.

A rendőrség azzal vádolja őt és munkatársait, hogy röviddel azelőtt manipulálták az egészségügyi minisztérium adatbázisát, hogy az Egyesült Államokba utazott 2022 decemberében, két hónappal azután, hogy elveszítette az elnökválasztást Luiz Inácio Lula da Silvával szemben.

Bolsonarónak oltási igazolásra volt szüksége ahhoz, hogy beléphessen az Egyesült Államokba, ahol mandátumának utolsó napjait és Lula megbízatásának első hónapjait töltötte.

Zilan Costa jogi elemző szerint a 68 éves politikus 2 és 12 év között kaphat börtönbüntetést, ha elítélik egészségügyi adatok meghamisításáért. A bűnszövetség vádjával járó maximális börtönbüntetés négy év.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG