Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vádat emeltek Donald Trump ellen a 2020-as elnökválasztással kapcsolatban is


Donald Trump kampányrendezvénye Pennsylvaniában 2023. július 29-én
Donald Trump kampányrendezvénye Pennsylvaniában 2023. július 29-én

Négy hónapon belül harmadszor emelt bűnvádat az ügyészség az előző amerikai elnök ellen, ezúttal a 2020-as választás utáni hatalomátadással kapcsolatban állítanák bíróság elé.

Jack Smith különleges ügyész indítványa négy vádpontot tartalmaz, többek között az Egyesült Államok rovására bűnszövetkezetben elkövetett csalást és a győztes, Joe Biden jelenlegi elnök beiktatását célzó hivatalos eljárás akadályozását.

A 45 oldalas vádirat bemutatja, hogy Donald Trump számtalan alkalommal állította, hogy ő nyerte meg a választást, miközben jól tudta, hogy ez nem igaz, és az eredmény megmásítását próbálta elérni különböző tisztségviselőknél, saját alelnökénél és a kongresszusnál is.

Arról írtak, hogy a milliárdos és több közeli szövetségese „őszintétlensége, csalása és megtévesztése” nyomán az exelnök támogatói megtámadták a washingtoni Capitoliumot és megakasztották az elektori szavazatokat hitelesítő ülést. Ennek során az ostromban részt vevők több rendőrt megvertek, ajtókat, ablakokat törtek be, a törvényhozóknak pedig el kellett menekülniük.

Ehhez kapcsolódóan: Bizonyítékok megsemmisítése miatt is vádat emeltek Donald Trump ellen

Trump tudta

Miközben Donald Trump a 2020-as választás eredményének megváltoztatásán dolgozott, munkatársai és szövetségesei között sokaknak nem voltak illúzióik, hogy valóban ő győzött volna.

Egyes tanácsadói elutasították a Trump és ügyvédje, a volt New York-i polgármester Rudy Giuliani által hangoztatott összeesküvés-elméleteket, mások kerek perec megmondták neki, hogy veszített.

„Nincs olyan forgatókönyv, nincs olyan lehetőség, amelyben ön nem távozik a Fehér Házból január 20-án – közölte Trumppal egy meg nem nevezett munkatársa a vádirat szerint. Egy másikuk azt írta e-mailben: – Nyilván dolgozom azért, hogy segítsek minden téren, de nehéz bármit tenni, amikor ez mind csak összeesküvés, amely az anyahajóról sugárzik le.”

Trump ennek ellenére továbbra is „burjánzó hazugságokat” terjesztett az eredmények kapcsán, azután is, hogy magas rangú kormányzati illetékesek, szövetségi tisztségviselők, sőt még saját munkatársai is figyelmeztették nyilatkozatai hamisságára.

„Ezen állítások hamisak voltak, és a vádlott tisztában is volt ezzel” – olvasható az ügyészség anyagában.

Ugyanakkor Trump négyszemközt elismerte vereségét. Miután például a Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának elnöke azt javasolta neki, hogy ne intézkedjen egy nemzetbiztonsági ügyben, egyetértett vele.

„Igaza van, nekünk már túl késő. A következő fickóra fogjuk ezt hagyni” – válaszolta 2021. január 3-án, miközben szakadatlanul buzdította támogatóit, hogy utazzanak Washingtonba január 6-án, meggátolni Biden beiktatását.

Eddig nem látott felvételek a Capitolium ostromáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:25 0:00

Pence feljegyzései

A vádirat újabb részletekkel szolgál az ügyről Mike Pence alelnök akkori feljegyzései alapján is. Kiderült, hogy Trump arról próbálta meggyőzni, hogy halassza vagy utasítsa el az elektori voksok hitelesítését. Ez többször is téma volt köztük ezekben a hetekben. 2020. december 25-én Pence telefonon kívánt boldog karácsonyt Trumpnak, aki azonban gyorsan ráterelte a szót a január 6-i ülésre, és arra kérte, hogy ne fogadja el az elektori testület zárójelentését. Pence ettől elzárkózott. Egy másik hívás alkalmával Trump azt mondta neki, hogy „túl őszinte vagy”.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb vádemelés Donald Trump ellen – Mit kell tudni az ügyről, és mi következik?

Késő esti telefonok

Az ügyészség szerint Trump a Capitolium ostromát követő, késői órákban megkettőzött erővel próbálta megfúrni a szavazatok hitelesítését. Munkatársain keresztül kapcsolatba lépett több szenátorral és a képviselőház legalább egy tagjával is, mielőtt a kongresszus ismét összeült volna.

Este 7 óra körül Pat Cipollone elnöki jogi tanácsadó arra kérte Trumpot, hogy vonja vissza ellenvetéseit, és hagyja rendben lezajlani az eljárást, amire elutasító választ kapott.

„A vádlott és összeesküvő társai az erőszak közepette arra használták fel a zavart, hogy kettőzött erővel terjesszék hamis állításaikat a választási csalásról, és ezekre alapozva meggyőzzék a kongresszus tagjait a hitelesítés további elhalasztásáról” – húzták alá a vádiratban.

A bűntársak

A vádhatóság Trumpon kívül hat személyt sorolt fel, akik részt vettek a választás megfordítását célzó erőfeszítésekben. Bár nem nevezték meg őket, bizonyos részletek alapján a legtöbbjüket így is be lehet azonosítani.

Szakemberek szerint Rudy Giuliani, John Eastman és Sidney Powell ügyvéd biztosan köztük van, ahogyan Jeffrey Clark, az igazságügyi minisztérium egyik illetékese, illetve Kenneth Chesebro jogász is. Hatodik társuk kiléte nem ismert, annyit tudni róla, hogy politikai tanácsadóként dolgozott.

Nem tudni, hogy bármelyikük ellen vádat emeltek-e.

Ehhez kapcsolódóan: Közel nyolcszázmillió dollárt fizet peren kívül a Fox News hazugságok terjesztése miatt

Kongresszusi inspiráció

A vádiratban prezentált bizonyítékok túlnyomórészt először a demokrata párti vezetésű képviselőházi bizottság tavalyi jelentésében szerepeltek.

A testület decemberben arról számolt be, hogy több ügyben is vádeljárást kezdeményez Trump ellen az igazságügyi minisztériumnál, egyebek mellett hivatalos eljárás akadályozása és csalás céljából történő összeesküvés miatt.

A bizottsági értékelés szerint az előző elnök „több részből álló összeesküvésben” vett részt, amelynek célja a 2020-as választás törvényes eredményeinek megsemmisítése volt, illetve nem akadályozta meg, hogy támogatói megrohamozzák a Capitoliumot.

Ehhez kapcsolódóan: Beidézte Donald Trumpot a Capitolium ostromát vizsgáló kongresszusi bizottság

Trump emelkedő jogi költségei

Teljességgel példa nélküli az Egyesült Államok történetében, hogy egy volt elnök ellen ennyi vizsgálat, per és büntetőeljárás induljon, mint Trump esetében. Akár már a kampányfinanszírozásra is kihatással lehet, hogy több tízmillió dollárba kerülnek az ügyvédek.

Az AP amerikai hírügynökség elemzése arra jutott, hogy Trump csapata 2021 januárja óta legkevesebb 59,2 millió dollárt fizetett ki több mint száz ügyvédnek és jogi cégnek.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG