Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vádemelés készülhet Donald Trump ellen minősített iratok nem megfelelő kezelése miatt


A bírósági rajzoló szkeccse Donald Trump 2023. április 4-i New York-i meghallgatásáról
A bírósági rajzoló szkeccse Donald Trump 2023. április 4-i New York-i meghallgatásáról

Az ügyészség közölte, hogy a volt amerikai elnök nyomozás célszemélyévé vált, amiért megalapozott gyanú szerint hivatali ideje alatt titkos iratokat vitt haza és tárolt szabályellenes módon – jelentette a helyi média.

A CNN televíziócsatorna híradása szerint a Donald Trump ügyében zajló eljárást felügyelő különleges ügyész, Jack Smith irodája küldte meg az erről szóló értesítést.

Szakértők hangsúlyozták: a lépés világosan jelzi, hogy már nem lehet messze az újabb vádemelés a jövő évi indulását tavaly novemberben bejelentő Trump ellen.

Ehhez kapcsolódóan: Donald Trump bejelentette indulását a 2024-es elnökválasztáson

Nevük elhallgatását kérő bennfentesek arról számoltak be, hogy nem világos, mikor tájékoztatták az előző elnök jogi csapatát a célzott vizsgálatról.

A Merrick Garland igazságügyi miniszter által kinevezett Smith az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tavalyi házkutatása során a floridai Trump-birtokon talált minősített iratok ügyében zajló eljárást felügyeli.

A hatóságok mintegy 11 ezer dokumentumra bukkantak augusztusban, amelyeket a volt elnök jogsértő módon vitt haza hivatali idejének végén. Az igazságszolgáltatás akadályozása miatt is vádat emelhetnek ellene, miután hónapokon keresztül megtagadta az együttműködést az illetékes szervekkel.

Ehhez kapcsolódóan: Az FBI házkutatást tartott Donald Trump floridai birtokán

Donald Trump következetesen az ártatlanságát hangoztatja.

„Senki nem mondta, hogy vádat emelnének ellenem, és nem is kellene így tenniük, mivel nem csináltam SEMMI rosszat” – írta szerdán saját, Truth Social nevű közösségi oldalán.

„Évek óta gyanítom, hogy célpontja vagyok a fegyverré tett DOJ-nek (igazságügyi minisztériumnak) és az FBI-nak” – tette hozzá Trump, aki ellen nemrég egy másik ügyben vádat emeltek bűncselekmény miatt, amiért harmincnégy alkalommal meghamisította a könyvelését.

Ő az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, akivel ez megtörtént.

Ehhez kapcsolódóan: Minden, amit tudni kell a Donald Trump elleni vádemelésről

Trump amúgy nyíltan elismerte, hogy hazavitte a kérdéses minősített iratokat, ezzel aláásta ügyvédei érvelését, akik azt állították, hogy véletlenül keveredtek oda a dokumentumok a Fehér Házból való kaotikus kiköltözés során.

A nyomozók birtokában van egy olyan hangfelvétel is, amelyen az exelnök kijelenti, szándékosan tartotta meg a Pentagon egyik titkosított anyagát, miután véget ért hivatali ideje.

Renato Mariotti igazságügyi szakértő az MSNBC-nek adott friss interjúban rámutatott: „Ha egy ügyész közli, hogy valaki egy vizsgálat célszemélye, az azt jelenti, hogy vádemelésre készülnek.”

„Amikor azon az oldalon voltam szövetségi ügyészként, én ezt értettem ez alatt” – szögezte le.

Ehhez kapcsolódóan: Minden, amit tudni kell Donald Trump bírósági meghallgatásáról

További eljárások is folynak Donald Trump ellen, egyrészt azért, mert a 2020-as elnökválasztáskor arra próbálta rávenni szövetségeseit, hogy trükközzenek az eredményekkel Georgia államban, másrészt a washingtoni Capitolium 2021. január 6-i ostromának ügyében.

Az utóbbi hónapokban más állami vezetők otthonában is találtak minősített dokumentumokat, így Joe Biden wilmingtoni házának garázsában. Az igazságügyi miniszter különleges ügyészt jelölt ki annak vizsgálatára, hogy ezzel az elnök követett-e el bűncselekményt.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG