Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vagyonnyilatkozatok: leadták az ideit a képviselők, egyre kevesebbet mondanak a számok


Orbán Viktor, Rogán Antal és Lázár János a parlamentben 2022. december 7-én
Orbán Viktor, Rogán Antal és Lázár János a parlamentben 2022. december 7-én

Nyilvánosak az országgyűlési képviselők, kormánytagok és egyes állami vezetők friss vagyonnyilatkozatai, amelyekből kiderül, hogy az elmúlt egy évben hogyan alakult az anyagi helyzetük. A K-Monitor szerint azonban a tartalmuk nem megfelelő, nem kereshető, nem ellenőrzik, és a 2022-es módosításokkal még rosszabb lett.

A magyar vagyonnyilatkozati rendszer épp arra nem jó, amire kellene, hogy kiderüljön a képviselők valós anyagi gyarapodása, és a két évvel ezelőtti módosításokkal sem előremegy, hanem visszafelé a gazdagodás ellenőrizhetősége – állapította meg a K-Monitor korrupcióellenes civil szervezet.

Orbán Viktor miniszterelnök a XII. kerületi és a felcsúti háza mellett továbbra sem rendelkezik más vagyontárggyal, feleségével közös bankszámlájának egyenlege pedig 14 millióról tízmillióra csökkent az elmúlt évben, vagyis a kormányfő – legalábbis a nyilatkozata alapján – szegényebb lett az elmúlt évben. Miniszterelnöki fizetésén kívül könyvkiadásból van bevétele, de az új szabályok szerint már nem derül ki, hogy mennyi, mert csak jövedelmi sávokat kell megadni.

Rogán Antalnak Szakonyfalunál vannak szántói, rétjei és erdői mintegy 16 helyrajzi számon, 65 millió forintja van állampapírban, 206 milliója takarékbetétben, és tartozik 15 millióval egy magánszemélynek, valamint ott a híres találmánya; havi 17 millió forintot kap a hasznosításából a MobilSign Kft.-től. Egy évvel korábban még havi 24 millió forintot tett zsebre ilyen módon.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek 46 millió forintja van értékpapírban és 16 milliója bankszámlán, összesen 22 millióval növelte a megtakarításait egy év alatt. Szülei felé azonban nem törlesztett a bevallása szerint, továbbra is harmincmillióval tartozik nekik. Megmaradt a tulajdonrésze Dunakeszin egy családi házban, egy győri lakóházban és három balatoni zártkertjében.

Valószínűleg Lázár Jánosnak kellett a legtöbb pótlap a vagyonnyilatkozatába, hogy fel tudja sorolni szántóit és erdőit Hódmezővásárhely és Mindszent térségében, valamint mádi szőlőit. Egy év alatt 25 hektárral nőtt az ingatlanvagyona. Három autót is feltüntet, a legújabb egy Audi A6-os Allroad, amelyet lízingel. Megmaradt a hódmezővásárhelyi és XII. kerületi ingatlana, van 22 millió forint készpénze, 12 millió a bankszámláján, és majdnem százmilliós tartozása. Miniszteri és országgyűlési képviselői fizetése mellett a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kuratóriumának elnöki posztja után havi bruttó ötszázezer és egymillió forint közötti összeget keres, és bruttó egy- és ötmillió forint közötti összeget kap havonta osztalékként és földjei után is.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök megtakarítása egy év alatt 461 millióról 18 millióra csökkent. Ebből fizethette ki 293 millió forintnyi tartozását. A pápai társasházi lakás és a kötcsei családi ház mellett egy II. kerületi, 2031 m2-es beépítetlen telket is feltüntetett, de itt a vásárlás éve 2021, miközben a tavalyi vagyonnyilatkozatában nem szerepelt. A kötcsei házon még van egy 57 milliós tartozás, de neki is tartoznak, nem is kevéssel, több mint 640 millióval. Jövedelme a képviselői fizetésén felül az Altus Portfólió Kft.-től származik, havi bruttó egy–ötmillió forint között.

K-Monitor: Még kevésbé adnak valós képet a vagyonnyilatkozatok

A vagyonnyilatkozat a demokratikus országok korrupcióellenes eszköztárának fontos eleme. Célja, hogy követhető és ellenőrizhető legyen a képviselők és döntéshozók vagyonosodása hivatali idejük alatt – jó esetben egy darabig utána is –, valamint szankcionálható, ha hatalmukat saját és közvetlen környezetük gyarapodására használják fel – írja a K-Monitor.

A civil szervezet szerint a magyar rendszerben mindezek nem valósulnak meg, a 2022-es módosításokkal pedig még rosszabb lett a helyzet. A problémákat négy kategóriába sorolták:

  1. Nem megfelelő a vagyonnyilatkozatok tartalma, sok információ hiányzik ahhoz, hogy valós képet adjon egy képviselő/döntéshozó és környezete vagyoni helyzetéről.
  2. Hiába nyilvánosak, mégsem átláthatók a nyilatkozatok, nehezen összevethetők a korábbi verziókkal, alkalmatlanok kimutatás elkészítésére, nem hozzáférhető a családtagok nyilatkozata.
  3. A sajtón kívül valójában senki nem ellenőrzi a nyilatkozatok tartalmát, bár hivatalosan az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága foglalkozik ezzel, és a képviselők vagyonosodásának sem megy senki utána.
  4. Nem léteznek valódi szankciók, ha kiderül, hogy valaki hibásan töltötte ki a vagyonnyilatkozatát.

2022-ben többször is módosították az országgyűlési képviselőkre vonatkozó vagyonnyilatkozat-tételi szabályokat, de a K-Monitor értékelése szerint csak rosszabbak lettek.

A képviselők, a miniszterek és állami felsővezetők, illetve hozzátartozóik kihagyhatnak a vagyonnyilatkozatukból egy általuk kizárólagosan használt ingatlant – ezt becslésük szerint az országgyűlési képviselők harmada tavaly már meg is tette –; pontos jövedelmek helyett csak jövedelmi sávokról kell nyilatkozniuk; már nem kell beszámolniuk az ajándékokról, az ingyen kapott képviselői juttatásokról, illetve a támogatásokról, ezért az agrártámogatások sem jelennek meg egyértelműen, noha számos képviselő kap – írja a K-Monitor.

A kormány vállalta, hogy egységes rendszerben elektronikusan elérhetővé és kereshetővé teszi a képviselői vagyonnyilatkozatokat, ám úgy tették meg, hogy az összes képviselő vagyonnyilatkozatát egyetlen, 2186 oldalas pdf-fájlba tették bele, amivel nincs biztosítva a tényleges kereshetőség – hívta fel rá a figyelmet a szervezet.

XS
SM
MD
LG