Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Üzent az oltásellenes egészségügyieknek a frissen beoltott pécsi virológus


Egy egészségügyi dolgozó megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a lisszaboni Santa Maria kórházban, Portugáliában, 2020. december 28-án.
Egy egészségügyi dolgozó megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a lisszaboni Santa Maria kórházban, Portugáliában, 2020. december 28-án.

Kemenesi Gábort is beoltották a koronavírus ellen, a pécsi biológus, víruskutató ebből az alkalomból beszélt a vakcinák jelentőségéről, az oltás fontosságáról és kockázatáról.

"Miért ne bíznék benne?"

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa, a Koronavírus Kutató Akciócsoportnak tagja újabb videójában arról beszél, hogy azok az oltóanyagok, amelyek most a piacon vannak, mind harmadik generációs vakcinák, a jelenkori tudomány legjava van bennük. Hatékonyan, tisztán és jól működnek.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy világszerte már 15 millió embert oltottak be, és emlékeztetett arra, hogy az elvárás Covid-vakcinákkal szemben a legalább 50 százalékos hatékonyság volt, ezek az oltóanyagok pedig 90 illetve e fölötti hatékonyságot mutatnak.

Biológus kutatóként ismerve a technológiát, tudva, hogy az működik, semmiféle oka nincs rá, hogy ne bízzon benne – érvel Kemenesi Gábor, aki az egyik legnagyobb félelemről, a hosszú távú mellékhatások lehetőségéről is beszél.

A kulcsszó a hatékonyság és a biztonságosság

Mint mondja, azt kell az oltásnál figyelembe venni, hogy a beadás kockázata nagyobb-e annál, mint annak a kockázata, hogy elkapjuk a vírust. Jelen esetben jóval nagyobb a kockázata a vírus elkapásának, mint az oltás esetleges hosszú távú mellékhatásainak, melyeknek az esélye szerinte elenyészően kicsi.

A kulcsszó a hatékonyság és a biztonságosság, és ezek ugyanazon a skálán mozognak valamennyi vakcinánál – érvel a szakember, aki mindenkit arra biztat, hogy kövesse a példáját és oltassa be magát.

Az oltási kedv óriás probléma világszerte, itthon is

A kutató azt mondja, hogy amikor átlagemberek nem bizakodóak, kételkednek az oltásban, az teljesen érthető, szerinte ilyenkor el kell magyarázni, hogy működik az oltás, hogy a vakcina biztonságos, és ez az egyetlen kiút, hogy visszatérjen az élet a rendes kerékvágásba, hogy megvédjük azoknak az embereknek az egészségét, akikre a fertőzés hatalmas veszélyt jelent.

Kemenesi Gábor szerint ugyanakkor egészségügyi dolgozók esetében ez a kételkedés szakmailag nem megengedhető. Mint fogalmaz, egy egészségügyi dolgozónak a képzettségéből adódóan képesnek kell lennie arra, hogy megértse, hogyan működik egy oltás, tehát nem lehet kérdés, hogy az jó-e vagy rossz.

"Olvassanak több tudományt és kevesebb álhírt és értsék meg, hogy működik egy oltás. Ha erre nem képes, akkor talán más szakmát kell választani" - mondja a kutató.

"Jól látszik, hogy ez a vírus velünk fog maradni"

Arra a felvetésre, mi várható 2021-ben, a szakember azt mondta, eddig volt egy terepharc, ami maszkviselésből, távolságtartásból és korlátozásokból állt. Ezen szerinte a világ fokozatosan enyhíthet majd, ahogy a vakcina egyre szélesebb körben bevezetésre kerül és enyhül a nyomás a kórhazákon. Tehát 2021 szerinte a kilábalás éve lehet.

A járvány hullámairól szólva Kemenesi Gábor azt mondta, jól látszik, hogy a járványnak van egy hullámtermészete és azt is látni, hogy ez a vírus velünk fog maradni, de mint fogalmazott, a vakcinák birtokában ez már egy megszelídített vírust jelent majd. A vakcinák épp a vírus méregfogát húzzák ki, de ehhez az kell, hogy mindenki bízzon az orvostudományban és ne féljen beoltatni magát, ha nem akar maszk mögött élni.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG