Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Miért drágulnak a Covid elleni védőoltások?


A Pfizer–BioNTech és a Moderna Covid–19 elleni terméke egy 2021. március 19-i képen
A Pfizer–BioNTech és a Moderna Covid–19 elleni terméke egy 2021. március 19-i képen

Érdemben drágultak a Pfizer és a Moderna Covid–19 elleni modern védőoltásai az EU számára is. A háttérben az áll, hogy változtak az alkupozíciók a vevők és az eladók között, és az EU sem döntően az árak leszorítását tartja már a legfőbb szempontnak.

Érezhető mértékben emelte a Pfizer és a Moderna is az Európai Uniónak szállítandó koronavírus elleni oltásai árát, tudta meg nemrég a Financial Times.

A Moderna nagyjából tizedével, 22,6-ról 25,5 dollárra emelte az mRNS-alapú termék árát. Ez forintban durván 6800 helyett 7650 forintos árat jelent egy adagra nézve. A Pfizer 15,5 euróról emelt 19,5 euróra, ami forintban nagyjából 5500-ről 6950 forintra történő áremelés.

Az összehasonlítás kedvéért: az orosz Szputnyik-vektorvakcina dózisonként kevesebb mint háromezer forintba került Magyarországnak. Az idősek jelentős részénél a tapasztalatok alapján nem működő, elölt víruson alapuló kínai termék dózisonként nagyjából 11 ezer forint.

A Covid–19 elleni oltások ára dózisonként az első beszerzéseknél. A Johnson & Johnson termékénél egy dózis elég egy embernek
A Covid–19 elleni oltások ára dózisonként az első beszerzéseknél. A Johnson & Johnson termékénél egy dózis elég egy embernek

Megmagyarázhatatlan?

Tiziana Beghin, az olasz 5 Csillag Mozgalom képviselőnője szerint az EU-t átverték, lehúzták a gyógyszergyártók.

„Ez megmagyarázhatatlan” – állította Beghin képviselőnő.

A Moderna nem kívánta kommentálni az új megállapodást. A Pfizer képviselője szerint más szállítási és gyártási feltételekkel kötöttek szerződést az EU-val, mint a korábbi körben.

Azt lehet tudni, hogy az USA is többet fizet az új Pfizer-szállítmányért, 19,5 dollár helyett már 24 dollárt (20,1 eurót) egy dózisért a július 23-i megrendelésük szerint.

A Pfizer ehhez annyit fűzött hozzá, hogy az új megállapodás szerint új gyártási, csomagolási és szállítási feltételeknek kell megfelelniük az USA felé. Például extra költséget jelent kisebb kiszerelésben szállítani, amelyek például a gyermekorvosoknak jöhetnek jól.

Olcsó, de lassú helyett gyors, de drágább

Az újabb uniós beszerzésről az Európai Bizottság közölte, hogy „garantáltan” megkezdődnek a szállítások 2022-ben a megállapodás szerinti időpontokban. A korábbi megállapodásban nagyjából csak annyi szerepelt, hogy a gyógyszergyártónak mindent meg kell tennie („best reasonable efforts”) a pontos szállítás érdekében.

Egy másik fontos változás, hogy az EU-ból fogják beszerezni a gyógyszer alapanyagait is. Ez az ellátásbiztonság szempontjából mérsékli a kockázatokat. Korábban csak annyit kötött ki az unió, hogy az EU-n belül kell gyártani a terméket, az alapanyagok jöhettek harmadik országból.

Emellett megjelentek a vírus variánsai. Az EU ezért kikötötte, hogy nem köteles átvenni olyan terméket, amely nem véd megfelelően a vírus variánsai ellen. Ez extra költséget okozhat egy gyógyszergyártónak, lényegesen nagyobb termékfejlesztési és gyártási rugalmasságot kíván meg.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG