Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán és a csata döntő fázisa


Részlet Orbán Viktor 2020.12.23-i videójából
Részlet Orbán Viktor 2020.12.23-i videójából

Szombaton érkeznek Magyarországra a koronvírus elleni oltások első adagjai, tájékoztatta az országot Orbán Viktor a Facebook-oldalára feltett videójával. A miniszterelnök szerint az ország "a csata döntő fázisába" lépett.

Az oltáshoz először

"az orvosok, az ápolók és a betegek életéért küzdő intenzív osztályon dolgozók"

juthatnak majd hozzá a miniszterelnök magyarázata szerint. Orbán Viktor az érintettekre váró oltás típusát nem árulta el, csak annyit hogy az engedélyező hatóságoktól is függ majd, hogy melyik lesz az.

De a kormány tárgyal az európai és amerikai gyógyszergyártók termékei mellett, orosz, izraeli és kínai termékek megvásárlásáról is.

Orbán Viktor elmondta még, hogy nálunk is kapnak igazolást azok, akik átestek már a betegségen vagy beoltatták magukat. Ennek az első verzióját a Belügyminisztérium csinálta, Orbán Viktor pedig ezt megtekintette.

Vasárnaptól oltanak

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdán megerősítette, hogy vasárnaptól kezdik el oltani a magyar jelentkezőket a Dél-pesti Centrumkórházban. A beoltottakat a helyszínen is tájékoztatják majd a részletekről.

Két oltás lesz várható időben lecsúsztatva, az első után pedig még nincs meg a teljes védettség.

A beoltottak kapnak egy oltási kártyát is, amin szerepelnek az adataik, az oltás száma, és az, hogy mikor kell a második oltásra visszajönniük.

Elmondta még, hogy az oltás úgy viselkedhet, mint más oltások. Pontosabban a helyén például bőrpír jöhet létre, ritkábban járhat hőmelkedéssel vagy izomfájdalommal is, de ezek elmúlnak. Az oltás után pihenés javasolt, tette még hozzá Müller Cecília.

Nem mindenkinek ajánlják

Egyelőre nem ajánlják az oltást a terhes nőknek, vagy azoknak, akik 2-3 hónapon belül terveznek teherbe esni. Az egészségügyi dolgozók után a szociális intézmények dolgozói és lakói, aztán a rendvédelmi szervek tagjai kaphatnak az oltásból.

Az óvodai és iskolai dolgozók a pedszures.kh.gov.hu oldalon december 30-án délig foglalhatnak időpontot a január 2-ra és 3-ra meghirdetett csoportos tesztelésre. Az országban 99 mintavevő ponton tervezik tesztelni akkor azokat a pedagógiai dolgozókat, akik regisztráltak és odamennek.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG