Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vakcinákat kölcsönöz Izrael a palesztinoknak


A közvetlen járványveszély elmúltával újranyitott strand Izraelben, 2021. április 19-én
A közvetlen járványveszély elmúltával újranyitott strand Izraelben, 2021. április 19-én

Egymillió adag koronavírus-vakcinát szállít Izrael a megszállt palesztin területekre. Ez csak ideiglenes megoldás, mivel a Palesztin Hatóságnak később vissza kell adnia abból a szállítmányból, amelyet a Pfizertől vár.

Az izraeli kormány pénteken közölte, hogy annak érdekében, hogy a ciszjordániai palesztinok korábban megkaphassák a koronavírus-oltásokat, egymillió, hamarosan lejáró szavatosságú vakcinát küldenek a területre.

A tűzszüneti szerződésben is szerepel

Ciszjordániában erős izraeli kontrollal működik egy részben autonóm Palesztin Hatóság, amely maga is megrendelt mintegy egymillió adag Pfizer-vakcinát, ám egyelőre nem érkezett meg. A mostani megállapodás értelmében a palesztinok megkapnak egymillió adagot az izraeli készletből, amelyet nemsokára ki kellene dobni. Később viszont, amikor megérkeznek a rendelt oltások, ugyanennyi adagot vissza kell juttatniuk Izraelnek.

A megállapodást a frissen beiktatott Naftali Bennett vezette kormány jelentette be, a Palesztin Hatóság pedig egyelőre nem kommentálta.

Jogvédő csoportok szerint Izraelnek megszálló erőként kötelessége lenne a palesztin lakosság beoltása. Az előző izraeli kormány ezt elutasította, azt mondták, a palesztinokkal a kilencvenes években megkötött tűzszüneti szerződés alapján a Palesztin Hatóság felelős a Ciszjordániában élők egészségügyi ellátásáért.

Ugyanakkor a szerződés szerint a járványok elleni küzdelemben mindkét félnek részt kell vennie. A korábbi izraeli álláspont szerint teljesítették ezt a kötelességet, amikor százezer, izraeli területen dolgozó, illetve a vitatott státuszú Kelet-Jeruzsálemben élő palesztinnak felajánlották a védőoltást.

A WHO-tól is várnak vakcinákat

A Palesztin Hatóság részben magáncégektől vásárolt, részben pedig az Egészségügyi Világszervezet szegény országokat segítő vackinaprogramján, a Covaxon keresztül rendelt oltást. Azt egyelőre nem tudni, hogy a mostani megegyezés tárgyát képező oltóanyagot milyen csatornán keresztül rendelték meg.

Izrael 1967-ben foglalta el Ciszjordániát és a Gázai övezetet, amelyeket akkor szomszédos arab országok ellenőriztek. A palesztinok célja egy független állam létrehozása e területeken, de az erről szóló béketárgyalásokban már több mint tíz éve nem történt előrelépés.

A Ciszjordániában élő mintegy hárommillió palesztin közül eddig csak 380 ezren kaptak Covid ellenei oltást. Gázában, ahol a 2006-os polgárháború óta a radikális iszlamista Hamász irányít, eddig ötvenezren kaptak oltást. Az izraeli hatóságok azt javasolták, hogy az övezetbe két izraeli túsz elengedéséért juttatnának vakcinákat.

A két palesztin területen eddig több mint háromszázezer ember fertőződött meg koronavírussal, és 3545-en haltak meg.

XS
SM
MD
LG