Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Válasz Online: Sikerült kivetetnie a kormánynak a 3-as metrót az EU-szankciók hatálya alól


Metrószerelvény az M3-as metróvonal felújított Nyugati pályaudvari állomásán az átadó napján, 2023. március 20-án.
Metrószerelvény az M3-as metróvonal felújított Nyugati pályaudvari állomásán az átadó napján, 2023. március 20-án.

A tizenegyedik, Oroszország elleni szankciós határozat még nem nyilvános, de a Válasz Online brüsszeli forrásoktól úgy értesült, hogy a magyar kormánynak sikerült kiharcolnia, hogy a 3-as metró orosz szerelvényeinek karbantartását a Metrovagonmas orosz vállalat továbbra is elvégezheti és ehhez nagy értékű eszközöket exportálhat Magyarországra.

A hírportál emlékeztet arra, hogy hiába vállaltak harminc év garanciát az oroszok a 3-as metró szerelvényeire, ennek érvényesítését a háború utáni első szankciós kör ellehetetlenítette. Ez a probléma megoldódott, a budapesti 3-as metró kivételt kapott a szankciók alól.

Ehhez kapcsolódóan: Egyelőre hiába kér kötbért a BKV a rosszul felújított orosz metrókocsik miatt

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter több okot említett, ami miatt a magyar kormány nem akarja szavazni a 11. uniós szankciós csomagot és ahhoz sem akar hozzájárulni, hogy az Európai Békekeretből újabb félmilliárd eurót fizessenek ki az ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására. A leghangsúlyosabb érv az volt, hogy az ukrán vezetés rátette az OTP-t a „háború nemzetközi szponzorainak” listájára.

Szerdán azután kiderült, hogy legalábbis nagyköveti szinten, megszületett a megállapodás a 11. uniós szankciós csomagról és azt a magyar kormány annak ellenére nem vétózta meg, hogy az OTP-t az ukrán korrupcióellenes hatóság nem vette le a listáról.

A hírportál ugyanakkor úgy tudja, a magyar kormány jelezte, hogy az 500 millió eurós fegyvervásárlási támogatást továbbra sem engedi át, amíg az OTP a listán marad.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG