Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Válaszcsapással reagált az USA az iraki támaszpontok elleni rakétatámadásokra


Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter egy sajtótájékoztatón a Pentagonban, 2021. február 19-én.
Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter egy sajtótájékoztatón a Pentagonban, 2021. február 19-én.

Az Egyesült Államok légicsapást mért egy iráni hátterű milícia által használt létesítményre Szíria keleti részén – közölte a Pentagon. Korábban három rakétatámadás is érte az amerikai bázisokat.

A védelmi minisztérium február 25-i közlése szerint a csapás válaszként szolgál egy korábbi rakétatámadásra, amelyet egy olyan iraki bázissal szemben indítottak, ahol amerikai és koalíciós csapatok állomásoztak.

„A művelet egyértelmű üzenet: Joe Biden elnök megvédi amerikai és koalíciós partnereit”– írja a Pentagon. A közlemény szerint a támadás „több létesítményt” is érintett a szíriai-iraki határon lévő ellenőrzési ponton, amelyet számos Irán-barát milícia, köztük a Katáib Hezbollah és Katáib Sayyid al-Shuhada iraki síita csoport használ. Ugyanakkor azt nem közölték, hogy a milícia milyen veszteségeket könyvelhetett el, ahogy azt sem, hogy pontosan mely objektumokat támadták.

A Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontjának háborús megfigyelője közölte, hogy az iraki Népi Mozgalmi Egység 17 tagját megölték, miután a légicsapás három, Irakból érkező, lőszerekkel megrakott teherautót talált el. A Népi Mozgalmi Egység egy félkatonai ernyőszervezet, amely főként síita iraki milíciacsoportból áll.

Két hét alatt három támadás

Az amerikai válaszcsapást három korábbi rakétatámadás előzött meg. Február 15-én Irak félig autonóm, kurdisztáni régió fővárosában, Erbíl Nemzetközi Repülőtéri katonai bázisát támadták meg, egy amerikai szerződéses biztonsági ember életét vesztette és többen megsérültek. Néhány nappal később Bagdad északi részén lévő bázist érte támadás, ahol amerikaiak állomásoztak, itt egy ember sérült meg. A hét elején egy újabb rakétatámadás az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét vette célba.

Az erbíli támadásért egy kevésbé ismert, magukat a Vér Őrzőinek nevező síita katonai csoport vállalta a felelősséget, szakértők szerint ugyanakkor a Katáib Hezbollah Irán-barát milícia áll a támadás mögött, amely azért alkalmaz különböző fegyveres sejteket, hogy felmentse magát az amerikai erők elleni támadások felelősségétől.

Dróncsapással reagáltak

Donald Trump elnöklése alatt az Egyesült Államok az iráni hátterű, iraki milíciákat okolta több olyan rakétatámadásért is, amelynek célpontjai az amerikai és koalíciós csapatokat befogadó bázisok, valamint a bagdadi zöld zónában lévő amerikai nagykövetség volt.

Washington és Teherán között tovább nőtt a feszültség, miután 2020 januárjában az akkori elnök, Donald Trump dróncsapást hajtott végre Bagdadban, amelyben megölték Irán legfőbb tábornokát, Kászim Szulejmánt és Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Katáib Hezbollah vezetőjét, a Népi Mozgalmi Egység alelnökét.

A két parancsnok halála arra ösztönözte az iraki milíciákat és a szövetséges politikai pártokat, hogy utasítsák ki az amerikai erőket Irakból.

2019 decemberében egy, a Katáib Hezbollah-hoz köthető, az észak-iraki Kirkuk városának katonai bázisát ért támadásban egy amerikai szerződéses biztonsági ember életét vesztette, számos amerikai és iraki katona megsérült. Az összecsapás Kászim Szulejmán meggyilkolásához vezetett. Irán válaszként ballisztikus rakétákat indított az iraki támaszpontokon állomásozó amerikai katonákat célozva, így a két rivális a teljes háború szélére került.

Készült az AFP és az AP tudósításai felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG