Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megvan a választás végeredménye


Szavazó kutyájával a pécsi Istenkúti Közösségi Házban kialakított szavazókörben, Pécsett 2022. április 3-án
Szavazó kutyájával a pécsi Istenkúti Közösségi Házban kialakított szavazókörben, Pécsett 2022. április 3-án

Szombat estére összeszámoltak minden szavazatot, a Mi Hazánk újraszámlálást követel.

A végleges adatok szerint a Fidesz-KDNP-nek összesen 135, a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd szövetségnek 57, a Mi Hazánknak 6, a német önkormányzatnak 1 képviselője lesz. A Fidesznek így kétharmados többsége lesz a 199-fős Parlamentben.

Szombaton számolták össze a külföldről beérkező szavazatokat, ezekkel az ellenzéki Vajda Zoltán fordítani tudott a XVI. kerületben, így onnan ő kerül be a Parlamentbe a fideszes Szatmáry Kristóf helyett, aki így listáról jut mandátumhoz. Ezzel a 18 fővárosi egyéni választókörzetből 17-ben tudott nyerni az ellenzék, a vidéki 88-ból viszont csak kettőben.

Országos listáról a Fidesz 48, a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd szövetség 38, a Mi Hazánk 6 képviselőt küldhet az Országgyűlésbe.

A levélszavazatok és a külképviseleteken leadott szavazatok összeszámolása előtt a Mi Hazánknak 7 képviselői hely járt volna, ez csökkent végül 6-ra. Ezért a szavazatok újraszámlálását követelte szombaton közleményben a Mi Hazánk, mert szerintük „elvettek tőlük” egy mandátumot, írja a z MTI. Toroczkai László pártelnök szerint mindössze 48 szavazat alapján vették el a Mi Hazánktól a hetedik mandátumot, amely a Fideszhez került.

XS
SM
MD
LG