Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két mandátumot veszített a Fidesz a külföldi szavazatok beérkezése után


Vajda Zoltán fordítani tudott a XVI. kerületben, és listán is szerzett még egy helyet az ellenzék. A Fidesz így 136 helyett 134 képviselői helyet kap, az ellenzéknek 57 képviselője lehet.

Frissítés: szombat estére számolták össze a szavazatok 100 százalékát, ezek szerint a Fidesz-KDNP-nek összesen 135, a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd szövetségnek 57, a Mi Hazánknak 6, a német önkormányzatnak 1 képviselője lesz.

Szombaton van a határideje a külföldről beérkező szavazatok összeszámolásának.

Ennek eredményeként megfordult az eredmény Budapest 13. számú egyéni választókörzetében. Itt korábban a fideszes Szatmáry Kristóf 38 szavazattal vezetett az ellenzék jelöltje, Vajda Zoltán előtt. A külföldről beérkező szavazatok összeszámlálása után azonban megfordult az eredmény, és az ellenzéki jelölté lett a mandátum. Szatmáry Kristóf elismerte vereségét, és gratulált ellenfelének. Szatmáry így is bejutott az Országgyűlésbe, hiszen a Fidesz listájának 15. helyén szerepel. A Fidesz Budapesten így csak egy egyéni választókörzetben tudott nyerni.

A külföldről beérkező szavazatok az országos listák eredményét is befolyásolták. Az ellenzék ott is nyert egy mandátumot, így a Fidesz végül 47, az ellenzék 38 listás képviselői helyet kap. Az összefogás listáján 38. helyen a momentumos Bedő Dávid szerepel, aki képviselő lehet, nem jut viszont mandátum a fideszes Pesti Imérnek.

Jelen állás szerint a Fidesznek 134, az ellenzéknek 57, a Mi Hazánknak 7 képviselője lesz az Országgyűlésben, és a német képviselet is kapott egy mandátumot. A kétharmadhoz 133 képviselőre van szükség, így ennek meglétét nem befolyásolták a külföldről beérkező szavazatok.

A határon túli levélszavazatok 94 százalékát kapta a Fidesz, 4 százalékát az egyesült ellenzék.

XS
SM
MD
LG