Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tovább nehezíti az ellenzék választási akadálypályáját Volner János


Volner János független képviselő felszólal a 2020-as költségvetés vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 21-én
Volner János független képviselő felszólal a 2020-as költségvetés vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 21-én

A javaslat szerint választásokon pártlistát a jövőben csak az a párt állíthat, amely legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Megszavazta a kormánypárti képviselők voksaival a parlament igazságügyi bizottsága azt a módosító javaslatot, amit a volt jobbikos, ma már független országgyűlési képviselő, Volner János nyújtott be a választási törvény újabb tervezetéhez - erősítette meg szerkesztőségünknek a Telex értesülését Volner János.

Szerkesztőségünk is beszámolt arról a törvénymódosító javaslatról, amit november 11-én éjfél előtt egy perccel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes terjesztett be a választási törvényhez, és legtöbbet vitatott pontja szerint

„Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.”

Ezt szigorítja tovább Volner Jánosnak a bizottságban most elfogadott módosítója, amely szerint a jövőbeni választásokon pártlistát csak az a párt állíthat, amely legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Volner szerint a kamupártok ellehetetlenítése volt a cél

Volner János a közösségi oldalán ugyanazzal érvelt, mint a kormány, hogy így akarnak fellépni az állami támogatásra játszó, komoly politikai programmal nem rendelkező „kamupártokkal” szemben.

"Így azok a kamupártok, melyek valódi politikai munka és társadalmi támogatottság nélkül csak az állami támogatásra hajtanak, nem tudnak elindulni a választásokon" – írja a független képviselő, hozzátéve: ezzel 2022-ben több milliárd forintot spórolhatnak meg az adófizetők pénzéből.

Az ellenzéki bírálatokra pedig azzal válaszolt Volner János, hogy "a baloldali összefogásnak nem mindegy, hogy egy lista vagy két lista, ha kormányzás esetén úgyis együttesen alakítanának kormányt? "

Több ellenzéki párt szerint már a Semjén-féle módosítót is az ellenzéki összefogás ellehetetlenítésére találták ki, míg mások úgy vélték, hogy ez a fejlemény a közös listaállítás felé terelheti az ellenzéket. Így gondolta ezt a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének nyilatkozó Bíró-Nagy András is. A Policy Solutions politikai elemzőműhely igazgatója szerint nem jelent rosszabb helyzetet az ellenzék számára a közös listás indulás.

Az újabb, Volner-féle módosító szerint viszont már nem 50, hanem 71 egyéni választókerületben kell önálló jelöltet állítani a pártlistához, szemben a jelenlegi 27 választókerülettel.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd már a Semjén által benyújtott módosító után pár nappal bejelentette, hogy közös listát állítanak. Előválasztáson döntenek majd a jelöltekről. Világossá tették azt is, hogy a lépés összefügg a külön listás koordinált indulást megnehezítő módosító javaslattal.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG