Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Válogatás nélküli orosz támadások, halott civilek, ukrán elnöki ígéret


Biden amerikai és Zelenszkij ukrán elnök Kijevben, a Szent Mihály-székesegyház előtt 2023. február 20-án
Biden amerikai és Zelenszkij ukrán elnök Kijevben, a Szent Mihály-székesegyház előtt 2023. február 20-án

Az elmúlt 24 órában újabb orosz támadások érték a keleti frontvonalon az ukrán erőket, Moszkva polgári és infrastrukturális célpontokra is légicsapásokat mért – közölték Kijevben. Közben Zelenszkij elnök azt ígérte: „mindent megtesz”, hogy még idén legyőzzék az orosz agressziót.

Az ukrán erők tizenegy támadást vertek vissza három keleti területen, a Donyeckiben, a Luhanszkiban és a Harkiviban – közölte az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara február 21-i napi jelentésében, hozzátéve, hogy az orosz offenzíva fő célpontja továbbra is a donyecki Bahmut, Liman, Avdijivka és a Harkivi területi Kupjanszk.

Kupjanszkban egy rakétacsapás kórházat, üzemet és lakóépületeket rongált meg.

A kijevi elnöki hivatal közölte, hogy az elmúlt nap folyamán Ukrajna-szerte legkevesebb hat civil vesztette életét, és tizenheten megsebesültek.

Az oroszok hat rakéta- és 28 légicsapást hajtottak végre a Donyecki, Zaporizzsjai és Herszoni terület polgári infrastruktúrája ellen, és 86 támadást indítottak rakétavető rendszerekkel.

Donyeckben Pavlo Kirilenko regionális kormányzó azt mondta, hogy az oroszok repülőgépeket vetettek be a frontvonalon fekvő városok ellen. Kirilenko szerint az elmúlt 24 órában összesen 15 várost és falut lőttek.

A Harkivi területen több, az orosz határhoz közeli település került tűz alá.

Az ágyúzások eredményeként lakóépületek, iskolák és üzletek semmisültek vagy rongálódtak meg, halottak és sebesültek vannak – közölte a vezérkar.

A brit védelmi minisztérium napi hírszerzési jelentésében megjegyezte, hogy múlt hónapban fokozódtak a válogatás nélküli, kórházakat és iskolákat is célba vevő orosz bombázások.

„2023 januárjában nagyon nagy intenzitású és egyre súlyosbodó volt a károkozás az egészségügyi és oktatási intézményekben” – közölte a brit hírszerzés február 21-én.

„Ezek az incidensek és a folyamatos polgári áldozatok valószínűleg nagyrészt annak tudhatók be, hogy Oroszország nem alkalmaz diszkriminációt a tüzérség és más, légi fegyverrendszerek használatában” – áll a közleményben.

Ehhez kapcsolódóan: Miért aggasztó Kína álláspontja az ukrajnai háborúval kapcsolatban?

Már idén

Miközben közeledik az orosz invázió első évfordulója, Zelenszkij szokásos esti videóbeszédében közölte az ukránokkal, hogy Joe Biden amerikai elnökkel – aki február 20-án tett hangulatjavító látogatást Kijevben – megbeszélték, mi kell ahhoz, hogy már idén legyőzzék az orosz inváziót.

„Éppen most és éppen Ukrajnában dől el a szabályokon, emberségen és kiszámíthatóságon alapuló világrend sorsa” – mondta Zelenszkij.

„Ma Biden elnökkel kiváltképp arról beszélgettünk, hogyan tegyünk meg mindent idén azért, hogy győzelmet arassunk az Oroszország által indított háborúban, amely kilenc éve kezdődött, és tavaly februárban vált teljes körűvé” – tette hozzá.

„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy idén véget vessünk az orosz agressziónak, felszabadítsuk megszállt területeinket, és a biztonság megbízható garanciáját nyújtsuk mind országunknak, mind Európa összes népének, akik szabadon és békében akarnak élni.”

Biden elnök várhatóan kedden megerősíti az Egyesült Államok szövetségeseinek, hogy az Egyesült Államok határozottan Ukrajna mögött áll, és elkötelezett a NATO keleti szárnyának megerősítése mellett, ahogy közeledik az orosz invázió évfordulója.

Biden a tervek szerint találkozik Andrzej Duda lengyel elnökkel, hogy megvitassák Ukrajna kollektív támogatását, és megköszönje Varsónak, hogy segítette az Egyesült Államokat és a többi országot a katonai és humanitárius segélyek szállításában.

Duda külpolitikai tanácsadója azt mondta, hogy a találkozón Lengyelország biztonságáról és a transzatlanti katonai szövetség forrásainak bővítéséről is tárgyalnak.

„Nem titok, hogy szó lesz a NATO jelenlétének növeléséről infrastrukturális szempontból is” – mondta Marcin Przydacz a TVN 24 magántelevízió műsorában.

Este Biden beszédet mond Ukrajna támogatásának erősítéséről, miközben a háború február 24-én második évébe lép, és nem látni a végét.

„Biden elnök világossá fogja tenni, hogy az Egyesült Államok továbbra is kiáll Ukrajna mellett, mint azt már sokszor hallották, mindaddig, ameddig csak kell” – mondta John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

Készült az AP és a Reuters beszámolóinak felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG