Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Változatlan hevességgel zajlik a kelet-ukrajnai Bahmut ostroma


Ukrán katonák március 26-án Bahmutnál
Ukrán katonák március 26-án Bahmutnál

A biztonsági erők az elmúlt 24 órában több mint hatvan orosz támadást vertek vissza a mára szinte teljesen kiürült és porig rombolt városnál és környékén.

A kijevi hadvezetés tájékoztatása szerint egyre nő a nyomás az ugyancsak a Donyecki területen fekvő Avdijivkán is, miközben a megszálló katonák továbbra is válogatás nélkül lőnek katonai és polgári célpontokat, komoly károkat és civilek halálát okozva.

„A rakéta- és légicsapások veszélye még mindig magas Ukrajna egész területén, minthogy az ellenség terrortaktikákat alkalmaz” – írták a friss jelentésben, rámutatva, hogy Bahmut mellett főleg Avdijivka, Liman, Kupjanszk és Marjinka van célkeresztben.

Valerij Zsaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka múlt héten közölte, hogy a rendkívül súlyos orosz veszteségek nyomán stabilizálódott a helyzet Bahmut térségében, ahol a Wagner orosz katonai magánvállalat zsoldosai vezetik az offenzívát.

A szakértők szerint ugyanakkor az inváziós erők a várostól kevesebb mint száz kilométerre délnyugatra lévő, korábban nagyjából harmincezres lakosságú Avdijivkara helyezik át a támadások fókuszát, itt a szünet nélküli ágyúzás miatt mára csak kétezer civil maradt, és megszűnt minden közszolgáltatás.

Avdijivka mindössze húsz kilométerre van a már 2014 óta az oroszbarát szeparatisták uralma alatt álló Donyeck várostól.

Vitalij Barabasz, a város első embere arról számolt be Telegramon vasárnap, hogy az intenzív tüzérségi csapások eredményeként „posztapokaliptikus filmekből ismerős helyszínné” változott Avdijivka.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrajnai fronton a rendőrség megpróbálja evakuálni az ott maradt családokat

Volodimir Zelenszkij előző nap a harctéri helyzetről és a védelem erősítéséről egyeztetett a hadsereg és a hírszerzés legfőbb vezetőivel. „Állandóan, változatlanul maximális figyelmet szentelünk a frontok helyzetének” – hangsúlyozta esti videóüzenetében az ukrán elnök.

Eközben Oroszország bejelentette, hogy taktikai atomfegyvereket fognak állomásoztatni az Ukrajnával határos Belaruszban.

Vlagyimir Putyin orosz államfő aláhúzta, hogy ez nem sérti az atomsorompó-szerződés feltételeit, az Egyesült Államok is tárol ilyen fegyvereket több NATO-szövetséges területén.

Kijev elítélte a moszkvai lépést, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívására szólított fel az ügyben, illetve „döntő intézkedések” meghozatalára kérte a nemzetközi közösséget annak megelőzése érdekében, hogy a Kreml nukleáris fegyverek bevetéséről határozzon.

Ehhez kapcsolódóan: Az Ukrajna elleni orosz agresszió több ezer újabb civil áldozatáról adott ki jelentést az ENSZ jogvédő hivatala

Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára arról írt Twitter-bejegyzésében, hogy Belarusz ezzel túszává válik Oroszországnak.

A NATO „veszélyes és felelőtlen” nukleáris retorikája miatt bírálta az orosz elnököt, Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pedig felelőtlen eszkalációt és biztonsági fenyegetést emlegetett, illetve hozzátette, hogy a közösség készen áll újabb szankciók elfogadására.

A washingtoni Fehér Ház mindazonáltal tudatta, hogy a nyilatkozatok ellenére egyelőre nem látni jelét annak, hogy a Kreml atomfegyverek használatát készítené elő. Emellett leszögezte: teljesen félrevezető az orosz érvelés az amerikai nukleáris fegyverek NATO-n belüli megosztásáról, ugyanis a szövetségesek mindegyike teljes mértékben tiszteletben tartja a nemzetközi kötelezettségeket.

Az oroszok szünet nélkül támadnak a donyecki fronton
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:36 0:00
Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG