Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Van, akinek elfogyott az AstraZeneca, másnál egy telefon döntött


 A Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbje 2020. március 11-én
A Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbje 2020. március 11-én

Kedden délelőtt értesítés nélkül, változó indokokkal küldték el a második AstraZeneca oltásukért érkező embereket a Kútvölgyi Klinikai Tömbből. A hírek szerint az első oltások viszont folytatódtak máshol ezzel a termékkel is.

A március 6-i hétvégére nagy oltási kampányt hirdetett a kormány az ország több pontjára. Ez egyébként végül kudarcba fulladt, komoly szervezési és adminisztrációs hibák miatt a felét se sikerült beoltani a bejelentettnek.

Azon a szombaton viszont még sokan be tudták oltatni magukat, köztük számos krónikus beteg. Akik AstraZenecát kaptak, azoknak pontosan négy hét múlva, azaz április 6-án kellett visszamenniük a második oltásért. Egy darabig be is adták ezeket, aztán valami megváltozott.

Ahogy feljutottam a bejelentkező ablakhoz, ott elém állt egy terepruhás katona, és azt mondta, nincs oltás, a második adag Astrákat nem adják be

– számolt be a délelőtt 10 körül kis híján sorrakerült, krónikus beteg olvasónk.

Elmondása szerint telefonon már otthonról elérte az oltópont vezetőjét, aki ingerülten közölte: délelőtt „kaptak egy telefont”, hogy a második AstraZeneca oltásokat már ne adják be. Azt viszont nem mondta el neki senki, hogy akkor mikor kapja meg a második oltást, ha most mégsem alkalmas.

Felhívtam a kormány megadott információs vonalát. Na ott aztán semmilyen fogalmuk nem volt az egészről, pedig az oltópont vezetője szerint központi utasítást kaptak”​ mondta még el.

Egy másik olvasónk 10 óra után nem sokkal érkezett ugyanoda, ugyanúgy második AstraZeneca-oltásra. Vele viszont nem egy katona, hanem a biztonsági őr közölte, hogy sajnos elfogyott az összes AstraZeneca-oltásuk. Ő is amiatt aggódott, hogy senki nem tudott semmit arról, hogyan fogják értesíteni az új időpontról.

Megint mások arról számoltak be, hogy az első adag AstraZenecát viszont más helyeken megkapták. Megkérdeztük az operatív törzset, hogy mi történhetett kedden. Ha válaszolnak, közreadjuk.

Szintén kedden az Európai Gyógyszerügynökség egyik vezetője az AstraZeneca lehetséges mellékhatásairól elmondta, hogy van kapcsolat a véralvadási problémák és az oltás között. Bár eddig ez a hatás jellemzően 50 év alatti nőknél fordult elő.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG