Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Van kapcsolat az AstraZeneca oltása és a trombózisok között, állítja az EMA egyik vezetője


Neumann-Mészáros Melinda háziorvos AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát vesz át székesfehérvári rendelőjében, 2021. március 17-én
Neumann-Mészáros Melinda háziorvos AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát vesz át székesfehérvári rendelőjében, 2021. március 17-én

Van kapcsolat a vérrögök kialakulása és az AstraZeneca oltása között, jelentette ki az Európai Gyógyszerügynökség egyik vezetője. A héten állhatnak elő az új jelentésükkel az ügyben.

„Véleményem szerint kimondhatjuk most már, nyilvánvaló, hogy van kapcsolat az oltással. De még mindig nem tudjuk, mi okozza ezt a reakciót"

– mondta el a vérrögképződés és az AstraZeneca oltásának kapcsolatáról Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) oltási stratégiáért felelős vezetője az Il Messaggero olasz lapnak.

Elmondta még, hogy a következő órákban be is jelentik ezt a kapcsolatot.

Viszont még mindig meg kell értenünk, hogyan történik ez” – idézi az AFP.

Az AstraZenecával való oltást számos ország felfüggesztette, miután március közepétől erősödött a gyanú, hogy az oltás valami problémát okozhat a vérlemezkékkel (trombocitákkal) kapcsolatban. Ezek pedig a véralvadásnál játszanak fontos szerepet.

Dánia hagyta abba először az AstraZenecával való oltásokat, miután több beoltottban vérrögök alakultak ki. Egy ember pedig meghalt, miután több vérrög is kialakult a szervezetében. A dán hatóságok ezért két hétre felfüggesztették a termékkel való oltásokat. Hozzátették ugyanakkor, hogy nekik sem volt semmilyen bizonyítékuk arra vonatkozóan, hogy az oltásnak lehetett-e bármi köze a vérrögökhöz.

A dán példát elővigyázatosságból több ország követte később. Németországból például múlt héten jelentették, hogy 31 esetben fedeztek fel ritka vérrögképződést azoknál, akik az AstraZenecát mostanában kapták meg. Ebből kilenc páciens meg is halt, és két fő kivételével az összes érintett 20 és 63 év közötti nő volt.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is gyors vizsgálatba kezdett. Március második felében azt állapították meg, hogy a vakcina előnyei egyértelműen felülmúlják a lehetséges kockázatokat. Ennek ellenére az EMA szerint az agyban előforduló vérrögök kialakulásának ritka eseteit és az oltás közötti összefüggést nem lehet véglegesen kizárni, ezért folytatni fogja a vizsgálatot a Brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékek Szabályozási Ügynökségével (MHRA) együtt.

„Ez egy biztonságos és hatékony oltás” – mondta akkor Emer Cooke, az EMA igazgatója, majd hozzátette: „ha rajtam múlna, holnap beoltatnám magam”.

Pontos képet szeretnénk kapni arról, mi történik, hogy részletesen körülírhassuk a vakcina ezen szindrómáját”

– magyarázta Marco Cavaleri kedden. Elmondta még, hogy főleg az 50 év alatti nőket érintették eddig a feltárt esetek, az átlagos életkoruk 45-47 év körüli. Azonban 50-60 közötti nőknél is előfordultak vérrögképződések. A férfiak csak az esetek ötödét adták.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG