Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Váratlan látogatásra érkezett az amerikai elnök Ukrajnába


Joe Biden és Volodimir Zelenszkij 2023. február 20-án Kijevben
Joe Biden és Volodimir Zelenszkij 2023. február 20-án Kijevben

Előre be nem jelentett látogatásra érkezett Joe Biden hétfő reggel Kijevbe, ahol ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel tárgyalt.

A szolidaritási gesztusra néhány nappal a háború tavaly február 24-i megindításának első évfordulója előtt került sor.

A vizit idején légiriadó volt érvényben egész Ukrajnában, a szirénák folyamatosan szóltak Kijevben is. A hatóságok már napok óta az orosz támadások erős kockázatára figyelmeztetnek.

Az amerikai elnök további félmilliárd dollárnyi támogatást jelentett be a Marinszkij-palotában, és arról is biztosította a kijevi vezetést, hogy az Egyesült Államok nem fogja cserben hagyni Ukrajnát, egészen addig fenntartják a támogatást, amíg tart a konfliktus.

Beszédében emlékeztetett rá, hogy sokan az ukrán főváros gyors elfoglalásától tartottak. „Kijev egy év elteltével is kitart. Ukrajna kitart. A demokrácia kitart. Az amerikaiak önök mellett állnak, a világ önök mellett áll” – szögezte le.

Az ukrán államfő tudatta, hogy a találkozón napirenden volt a nagyobb hatótávolságú fegyverek ügye is, így olyan eszközök esetleges szállításáról is tárgyaltak, amelyekre eddig nem került sor. Részleteket nem árult el.

December közepe óta ez a második találkozó a két vezető között, amikor is Zelenszkij az inváziót követő első külföldi útján Washingtonba utazott, hogy a fegyverszállítások fokozásáért lobbizzon.

Biden a tervek szerint Ukrajnából Lengyelországba megy, ahol több szövetséges ország képviselőivel is egyeztetni fog.

A közvélemény-kutatások szerint az utóbbi időben valamelyest csökkent az ukrajnai fegyverszállítások támogatottsága az amerikai közvéleményben. Washington ugyanakkor nem győzi hangsúlyozni, hogy nem szüntetik be a segítségnyújtást, amíg szükség van rá.

„Kritikus fontosságúnak tartom, hogy ne legyen semmi kétely az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatásával kapcsolatban” – figyelmeztetett.

Szimbolikus jelentőség

Elemzők szerint a látogatásnak fontos szimbolikus üzenete is van.

Bár a nyugati légvédelmi rendszerek megerősítették Ukrajna rakétákkal szembeni védekezését, ez azon ritka alkalmak egyike, hogy egy amerikai elnök olyan konfliktuszónába utazik, ahol a légtér nem áll sem az Egyesült Államok, sem valamely szövetségesének ellenőrzése alatt.

Az amerikai hadsereg nincs jelen Ukrajnában, leszámítva egy kisebb tengerészgyalogos-különítményt, amely a nagykövetség épületet őrzi. Ez is bonyolította a látogatást más, háborús övezetekben lezajlott magas rangú vizitekhez képest.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Washington tájékoztatta-e Moszkvát előre a látogatásról, hogy elkerüljék a két atomhatalom közötti közvetlen háború kitörésének kockázatával járó esetleges incidenseket.

Most járt Joe Biden elnökként először háborús zónában. Mindhárom közvetlen elődje, Donald Trump, Barack Obama és George W. Bush is járt Afganisztánban és Irakban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG