Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Váratlan látogatást tett Kijevben a német külügyminiszter


Annalena Baerbock a német parlament alsóházának ülésén Berlinben 2023. szeptember 6-án
Annalena Baerbock a német parlament alsóházának ülésén Berlinben 2023. szeptember 6-án

Annalena Baerbock Németország rendíthetetlen támogatásáról biztosította Ukrajnát, és méltatta az ország előrehaladását az európai uniós tagság felé vezető úton.

„Ukrajna hatalmas bátorsággal és eltökéltséggel mindannyiunk szabadságát védi” – jelentette ki, arra is kitérve, hogy Kijev „számíthat ránk”.

„Nem adjuk fel az erőfeszítéseinket, hogy Ukrajna védekezését támogassuk Oroszország agressziójával szemben a gazdasági, a katonai és a humanitárius szférában” – szögezte le.

A mostani a német külügyminiszter negyedik vizitje a megtámadott országban a háború tavaly februári kezdete óta.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajnába látogatott az amerikai külügyminiszter

A látogatás során várhatóan a jövőbeli ukrán EU-tagság kérdéséről is beszélni fognak, miután az ország egy éve megkapta a tagjelölti státuszt, és most arra vár, hogy meginduljanak a csatlakozási tárgyalások.

Baerbock kiemelte, hogy Ukrajna „jó előrehaladást” ért el bizonyos területeken, például az igazságügyi reformokat illetően, azonban „van még tennivalója” a korrupció elleni küzdelemben.

Hangsúlyozta, hogy Berlin elkötelezetten támogatja Kijevet az integrációs folyamatban. Eközben szavai szerint az Európai Uniónak minél hamarabb végre kellene hajtania a bővítéshez szükséges belső változtatásokat.

A német diplomácia vezetője emellett élesen elítélte az ukrán gyerekek elszállítását Oroszországba. Ennek kapcsán azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök semmitől sem riad vissza, mindent megtesz az ukrán nép megtörése érdekében.

„Támogatjuk az elrabolt gyerekek hazahozásán dolgozó szervezeteket, ukrán hatóságokat és NGO-kat – húzta alá. – Semmi sem igazolhatja, hogy a legártatlanabbak, a gyerekek hátán vívják ezt a háborút. A legelső lépés a béke felé Putyin számára e gyerekek hazaengedése” – tette hozzá.

3D-nyomtatási technológiával kísérleteznek az ukrán építőmérnökök
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:00 0:00

Eközben az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy a keleti és a déli országrészben is sikerült előrelépést elérnie az ellenoffenzívában.

Hanna Maljar helyettes védelmi miniszter közölte, hogy csaknem két négyzetkilométert foglaltak vissza az utóbbi héten a donyecki Bahmut körül, felszabadították az Avgyijivkától délre lévő Opitne egy részét, illetve „részleges sikereket” értek el Novomajorszkénél.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán hadsereg áttörhette az orosz védelmi vonalat Zaporizzsjában

Tájékoztatása szerint a három hónapja megkezdett újabb ellentámadás kezdete óta az ukrán védelmi erők mintegy 49 négyzetkilométer felett vették át az ellenőrzést Bahmut környékén.

A déli országrészben egy hét alatt másfél négyzetkilométert foglaltak vissza, a Zaporizzsjai területen délre Robotinétől és nyugatra Verbovétól is történt előrelépés – tette hozzá.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG