Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Varga Judit tagadja, hogy töröltetni akarta interjújából a megfigyelésekre adott válaszát


A „Szellemi Honvédő" díjak átadásán mond beszédet Varga Judit igazságügyi miniszter az Uránia moziban 2021. június 11-én
A „Szellemi Honvédő" díjak átadásán mond beszédet Varga Judit igazságügyi miniszter az Uránia moziban 2021. június 11-én

A Washington Post írta meg, hogy még az interjúján feltett, a magyarországi megfigyelésekre vonatkozó kérdést is töröltetni akarta Varga Judit miniszter. Edward Snowden pedig kinevette a magyar kormányt, az egykori hírszerző a magyar kormány válaszánál gyanúsabb reakciót még soha nem látott.

Varga Judit magyar igazságügyi miniszter nemrég interjút adott a francia Le Monde napilapnak. Az interjút készítő újságíró rákérdezett Vargánál, hogy adna-e engedélyt-e valamelyik ellenfele vagy egy újságíró lehallgatására.

„Micsoda kérdés! Ez önmagában provokáció!"

– válaszolta erre Varga Judit. Majd egy nappal később a minisztériuma jelezte, hogy a kérdést és a választ is töröltetni akarnák az interjúból, írta meg a Washington Post.

Az igazságügyi miniszter ugyanakkor Brüsszelben, magyar újságírók számára tartott sajtótájékoztatón hétfő délután az EUrologus kérdésére tagadta a Washington Post állítását. Varga Judit azt mondta, a neki ellenőrzésre megküldött szövegben benne volt a kérdés és a válasz is, ő a szöveget ezzel együtt jóváhagyta, és sem ő, sem pedig más a minisztériumból nem fogalmazott meg olyan kérést, hogy ezt nem közölhetik.

Apja ügynökmúltjára is másképp akart emlékezni
Varga Judit apja a miskolci Avas szálló vezetője és „érett materialista gondolkozású" kommunista ügynök volt, szigorúan titkos III/2-es tiszt, saját ügynököket is tartott, 1978-ról 1983-ig volt aktív. 1981-ben elő is léptették, két alkalommal, összesen 8000 ezer forint jutalmat kapott. Az sz. t. tisztek munkája minden esetben önkéntes volt. Varga Judit viszont korábban úgy mutatta apja tevékenységét, hogy amikor az apja „rádöbbent, miről szól" ez a munkája, akkor lemondott, „soha nem ártott senkinek" és bárki hozhat egy „naiv döntést". A témával foglalkozó történész, Ungváry Krisztián ennek kapcsán kiemelte, hogy senki nem felel a szülei tetteiért, „azért azonban felel, hogy ne hazudjon róla".


A brüsszeli sajtótájékoztatón rákérdeztek a Pegasus-ügyre is. Varga Judit azt mondta, a titkosszolgálatok működtetése szakmai feladat Magyarországon, amely teljes mértékben független a politikától és ezeket a döntéseket soha nem pártállás, vagy foglalkozás alapján, hanem az adott tevékenység alapján kell megítélnie.

Ezt a Népszava munkatársának válaszolta miniszter, amikor azt kérdezték tőle, adott-e engedélyt újságírók, vagy mások lehallgatására.

Magyarországon meglehetősen lazán szabályozott, hogy kiket és hogyan figyelhetnek meg a hazai nemzetbiztonsági szolgálatok, de szinte mindig szükséges az igazságügyi miniszter jóváhagyása is ezekhez.

A Le Monde újságírója egyébként a vasárnap kirobbant Pegasus-botrány feltárásában is dolgozott. Ennek keretében számos magyart megfigyeltek az izraeli kémfegyverrel. Az eddig azonosított szereplők viszont nem terroristák voltak, hanem újságírók, Simicska Lajos bizalmasai vagy az Orbán-kormány kritikusai. Erről alább bővebben olvashat.

Snowden még nem látott olyat, mint a magyar válasz

Edward Snowden egykori amerikai hírszerző, és a világ egyik legnagyobb megfigyelési ügyének kiszivárogtatója Twitterén arról írt, hogy még soha nem látott olyan gyanús választ, mint amit a magyar kormány adott a Guardian kérdéseire.

A Pegasus-botrány felgöngyölítésében 17 szerkesztőség működött együtt az Amensty Internationallel, és a megfigyelési ügyekben érintett kormányok mindegyikét hosszú kérdéssorral keresték meg.

A magyar kormány a Guardiannek adott válaszában egyik feltevést sem tagadta, sőt nem is reagált rájuk. Egyrészt az írták, hogy „nem tudnak" a megnevezett adatgyűjtésekről, egyébként pedig Magyarország szerintük demokratikus ország, jogállam, amely mindenki esetében a hatályos törvényeknek megfelelően jár el.

Majd válaszukban visszakérdeztek: a Guardian

„feltette ugyanezeket a kérdéseket az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország vagy Franciaország kormányainak? Ha igen, mennyi idő múlva válaszoltak, és mit válaszoltak? A kérdések megfogalmazásában segített bármilyen hírszerző szolgálat?"

Edward Snowden szerint az a soha nem látott módon gyanús a válaszban, hogy a magyar kormány állítása szerint nem tudja, csinált-e valamit vagy sem, de közben követeli, az újságírók mondják meg, hogy külföldi kémektől kaptak-e tippet erről.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG