Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Varga Judit szerint a tartózkodás hallgatólagos nem szavazatot jelent


Varga Judit igazságügyi miniszter és Tóth Tamás vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka egy Veszprém megyei börtön új épületszárnyának átadásán 2020. július 13-án
Varga Judit igazságügyi miniszter és Tóth Tamás vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka egy Veszprém megyei börtön új épületszárnyának átadásán 2020. július 13-án

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon fakadt ki, miután a magyar kormány elbukta a jogállamisági eljárás megindításával kapcsolatos perét az EU bíróságán. Szerinte az uniós bírák azt sem tudják felfogni, amit egy elsőéves joghallgató, illetve a tartózkodás „hallgatólagos egyet nem értést” jelent.

A magyar kormány eljárási hibára alapozva próbálta megtámadni a Sargentini-jelentést még 2018-ban. Ez volt az a jelentés, amely alapján az uniós képviselők úgy ítélték meg a magyar demokrácia állapotát, hogy amiatt elindítják a legerősebb uniós szankciós eljárást, a 7-es cikkely szerintit.

Ezt a pert június 3-án, azaz csütörtök délelőtt a magyar kormány elbukta, a bíróság nem tartotta megalapozottnak az eljárásjogi kifogásait. Az Európai Parlament képviselői 2018. szeptember 12-én 448 igen, 197 nem és 48 tartózkodás mellett fogadták el a jelentést. A parlament – helyes – számítása szerint 376 szavazat kellett a kétharmados többséghez, míg a magyar kormány úgy vélte, ehhez 462 igenlő szavazat lenne a minimum.

A bíróságnak segítségére volt a körülmények értelmezésében az a tény is, hogy az Európai Parlament jogi szolgálata – kifejezetten erre a szavazásra vonatkoztatva – másfél nappal a voksolás előtt tájékoztatta a képviselőket arról, hogy melyik szavazatot hogyan kell értékelni. Tehát a képviselők tisztában voltak – tisztában kellett lenniük – azzal, hogyan számolják majd a tartózkodásokat, és ennek tudatában adták le szavazatukat.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-falán fakadt ki a döntés ellen. Szerinte egy elsőéves joghallgató is egyértelműen megértette volna, hogy úgy kell értelmezni a szavazást, ahogy a magyar kormány szerette volna.

„Mint tudjuk, a tartózkodás hallgatólagos egyet nem értést jelent” – jelentette ki az igazságügyi miniszter.

Hiszen – szerinte – aki nem akar állást foglalni, az szavazás helyett megpróbál ott se lenni a szavazáskor, az a valódi tartózkodás.

„És még rajtunk kérik számon a közös értékek és szabályok betartását? Ugyan már!” – írta Varga Judit.

Emellett kritizálta, hogy túl sokáig tartott, amíg az uniós bíróság ítéletet hozott az ügyben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG