Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Várhelyi Olivér bocsánatot kért, szerinte nem hülyézte le a komplett Európai Parlamentet


Várhelyi Olivér biztosjelölt meghallgatása az Európai Parlamentben 2019. november 14-én
Várhelyi Olivér biztosjelölt meghallgatása az Európai Parlamentben 2019. november 14-én

A jelek szerint az Európai Bizottság és Várhelyi Olivér igyekszik rövidre zárni a magyar uniós biztos keddi botrányos kijelentését. Várhelyi elnézést kért, jelezte, hogy nem a képviselőket hülyézte le, a bizottság pedig nem akar vizsgálatot indítani.

„Hány hülye van még?” – ez a kérdés hallatszott a magyar uniós bővítési biztos mikrofonjából kedd délután, amikor az Európai Parlament plenáris ülésén EP-képviselőknek válaszolt másfél órán keresztül a nyugat-balkáni bővítésről.

Mint arról mi is beszámoltunk, a vita nem volt túlzottan heves, bár érték Várhelyit bírálatok, ezek nem okoztak feszültséget.

Ehhez kapcsolódóan: „Hány hülye van még?” – kérdezte a magyar uniós biztos az Európai Parlamentben

Várhelyi magyar nyelvű elszólására, amely tisztán, kivehetően és azonosíthatóan volt érthető, először a Demokratikus Koalíció hívta fel a figyelmet. Rónai Sándor követelte, hogy Várhelyi Olivér mondjon le, vagy ennek hiányában Ursula von der Leyen bizottsági elnök mentse fel tisztségéből.

Közben az Európai Parlamentben egy zöldpárti képviselő, Erik Marquardt azzal fordult valamennyi képviselőhöz, hogy közösen küldjenek levelet Ursula von der Leyennek, amelyben tulajdonképpen egyetlen kérdést tesznek fel Várhelyi kijelentésével kapcsolatban, mégpedig azt, hogy „Szerény véleménye szerint hány idióta van az Európai Parlamentben?” A képviselő szerda estig várja az aláírásokat.

Még a botrány kirobbanását követően, a tegnap esti órákban a Szabad Európa is megkérdezte az Európai Bizottság szóvivői szolgálatát, hogyan értékelik a biztos szavait. Válasz csak szerda dél körül érkezett azzal, hogy Várhelyi Olivér elnézést kért, és erről egy közleményt is kiadott.

A magyar biztos rövid nyilatkozata azzal kezdődik, hogy őszintén sajnálja a plenáris ülésen tett megjegyzés körüli félreértést.

„Ez egy privát és folyamatos magyar nyelvű beszélgetéshez kapcsolódott köztem és a kabinetvezetőm között egy teljesen más témában, amit kiragadtak a szövegkörnyezetből. Elnézést kérek az esetleges félreértésekért” – írja Várhelyi.

A magyar biztos kijelenti, hogy teljes mértékben tiszteletben tartja az összes uniós intézményt, beleértve az Európai Parlamentet és a képviselőket is, ezzel párhuzamosan pedig megköszöni az EP-nek a keddi eszmecserét, „amely kiváló alkalom volt a Nyugat-Balkánon rendkívül fontos geopolitikai kérdések megvitatására”.

Ehhez kapcsolódóan: Többször van különvéleménye az Orbán emberének tartott bővítési biztosnak

Eric Mamer szóvivő azt is elmondta a bizottság déli sajtótájékoztatóján, hogy nincs tervbe véve Várhelyivel kapcsolatban semmiféle vizsgálat elindítása. Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert néhány hete az Európai Parlament egy állásfoglalásában már felszólította erre az Európai Bizottságot. A képviselők ugyanis nem elégedettek azzal, ahogy a magyar biztos a csatlakozni kívánó balkáni országok jogállamisági teljesítményével kapcsolatban megnyilatkozik, és aggasztónak tartják, hogy nem lép fel kellő határozottsággal Milorad Dodik boszniai szerb vezető szeparatista kijelentéseivel és szándékaival szemben.

Az Európai Parlamentben azonban továbbra is téma Várhelyi elszólása. Valérie Hayer francia EP-képviselő például ezt írta: „Az idióták legalább tudják, mikor működik a mikrofonjuk. Ez különbözteti meg őket a nagy idiótáktól.”

Guy Verhofstadt belga liberális politikus pedig azt mondta, hogy Ursula von der Leyennek azonnal menesztenie kell Várhelyi Olivért, „különben azt kockáztatja, hogy elveszíti az egész Európai Parlament bizalmát”.

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG