Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Várólistán: 47 ezernél többen várnak műtétre az állami egészségügyben


Térdműtét a Bács-Kiskun megyei kórház kiskunfélegyházi kórház telephelyén 2017. október 17-én (képünk illusztráció)
Térdműtét a Bács-Kiskun megyei kórház kiskunfélegyházi kórház telephelyén 2017. október 17-én (képünk illusztráció)

Tavaly április végén negyvenezer beteg várt valamilyen műtéti beavatkozásra az államilag finanszírozott egészségügyben, ez a szám mostanra 47.071-re nőtt. Térdprotézisre, szürkehályog-műtétre és csípőprotézisre várakoznak a legtöbben.

A számokról Pálosi Mihály, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főosztályvezetője beszélt a Magyar Kórházszövetség konferenciáján, amelyről az Economx készített összefoglalót.

A térdprotézisnél másfél év a várakozási idő, a szürkehályog-műtéteknél jellemzően néhány hónap, de van, akit két napon belül megműtenek, és előfordul 150 napos várakozási idő is – idézte a NEAK főosztályvezetőjét a hírportál.

Pálosi Mihály elmondta, hogy a pandémia miatt a csípő-, a térdprotézis- és a gerincműtéteknél nőttek jelentősen a várólisták. A Covid-járvány óta a térdprotézisműtéteknél megduplázódott az átlagos várakozási idő. Hozzátette: ha a betegek bevállalnák az ötven kilométeres utazást, hamarabb is sorra kerülhetnének.

Arról is beszélt, hogy eddig hetvenmilliárd forintot költöttek azokra a tervezett műtétekre, amelyekre nagyon sokan várnak, az idei költségvetésben 5,2 milliárd forint áll rendelkezésre a várólisták csökkentésére.

Januárban írtunk arról a Pénzcentrum cikke alapján, hogy miközben a pandémia óta különösen megnyúltak a műtéti várólisták az államilag finanszírozott kórházakban, sok magánegészségügyi intézmény öt–harminc százalékos áremelést hajtott végre. Már egy kisebb beavatkozás is háromszázezer forintba kerül, a nagyobb műtétek, mint például a csípő- és térdprotézisműtét összköltsége kétmillió forint felett van. Eközben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 402.600 forint volt februárban Magyarországon.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG