Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Varsó egyelőre nem adna több fegyvert Ukrajnának; légiriadó-sorozat Kijevben


Kijeviek egy hajnali rakétacsapás helyszínén 2023. szeptember 21-én
Kijeviek egy hajnali rakétacsapás helyszínén 2023. szeptember 21-én

Kijevben egymást követték a légiriadók hajnalban, az ukrán főváros lakói az óvóhelyekre siettek. Ukrajna-szerte legalább hat várost támadtak az oroszok, legkevesebb két ember meghalt. Épületek gyulladtak ki, minimum huszonegyen megsebesültek, és valószínűleg több tucat ember rekedt a romok alatt.

A hajnali orosz rakétatámadás volt a legnagyobb augusztus 15. óta. Egy nappal azután történt, hogy szabotázst jelentettek a Moszkva melletti Cskalovszk katonai repülőteréről.

A masszív támadás egybeesett az ENSZ Közgyűlés New York-i csúcstalálkozójával – ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mondott, és bemutatta az ukrán békeképletet –, valamint a nemzetközi békenappal.

Fegyverek, gabona és modernizáció

Ugyanezen a napon Lengyelország közölte, hogy leállítja fegyverei átadását Ukrajnának, mert saját hadserege korszerűsítésén dolgozik.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy a döntés nem kapcsolódik az ukrán gabonaimport ideiglenes tilalmához, és nem érinti a Lengyelországon keresztül történő fegyverszállítást sem.

A vita arról, hogy beengedjék-e az ukrán gabonát Lengyelország és más európai uniós országok belföldi piacára, az orosz támadás kezdete óta nem tapasztalt mélypontra juttatta Kijev és Varsó szoros viszonyát.

„Már nem adunk át fegyvereket Ukrajnának, mert most magunkat fegyverezzük fel a legmodernebb fegyverekkel” – mondta a kormányfő a Polsat News magántévének adott interjújában.

Morawiecki hangsúlyozta, hogy Lengyelország meg fogja védeni gazdasági érdekeit, de hozzátette, hogy a gabonaimport körüli vita nem fogja sérteni Ukrajna biztonságát, és nem érinti a NATO és az Egyesült Államok ukrajnai fegyverszállításokhoz használt elosztóközpontját sem a lengyelországi Rzeszów városában.

„Nem kockáztatjuk Ukrajna biztonságát” – mondta. Lengyelország sok régebbi fegyverét adta át Ukrajnának, és Dél-Koreából, illetve más országokból vásárolt új fegyverekkel korszerűsíti a saját arzenálját.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyelország újabb élelmiszereket tilthat ki, ha Ukrajna tovább élezi a konfliktust

Támadások Ukrajna-szerte

A dél-ukrajnai Herszon városában, a frontvonalak közelében csütörtökön ketten meghaltak, és legalább öten megsérültek egy lakóépületet érő találatban – közölte Olekszand Prokudin kormányzó.

Hét ember sebesült meg Kijevben, köztük egy kilencéves kislány – jelentette Vitalij Klicsko polgármester –, több lakó- és kereskedelmi épület megrongálódott.

Legalább hat légicsapás érte Harkiv Szlobidszkij kerületét, károk keletkeztek a polgári infrastruktúrában – mondta Oleh Szinjehubov kormányzó. A város polgármestere hozzátette, hogy két embert kórházba vittek.

Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter szerint legalább tíz ember megsérült, egyet pedig a romok alól mentettek ki a közép-ukrajnai Cserkasziban. Akár 23 ember is lehet a romok alatt a városban a reggeli támadás után – mondta Ihor Taburec kormányzó. A mentőszolgálatok a romok eltakarításán dolgoznak.

Lviv nyugati részén egy ipari övezetet ért találat, épületek rongálódtak meg és tűz ütött ki, de áldozatokról eddig nincsenek információk – tette hozzá Klimenko.

A terület kormányzója, Vitalij Koval légicsapásokról számolt be az északnyugat-ukrajnai Rivne városában is, részleteket azonban nem közölt.

Az orosz védelmi minisztérium azt jelentette, hogy 22 drónt lőttek le éjjel az orosz légvédelmi rendszerek, tizenkilencet az oroszok által annektált Krím felett, három másikat pedig az Ukrajna melletti Kurszki, Belgorodi és Orjoli területen. A védelmi minisztérium arról nem szólt, hogy voltak-e áldozatok.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyel választás – szélsőjobboldali kihívással néz szembe Ukrajna kapcsán a kormányzó párt

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG