Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vasúti síneket bombázott le Moszkva Harkiv környékén, ahonnan gyerekeket evakuálnak


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meglátogatta a halálos áldozatokat követelő orosz rakétatámadásban lerombolt nyomdát Harkivban 2024. május 24-én
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meglátogatta a halálos áldozatokat követelő orosz rakétatámadásban lerombolt nyomdát Harkivban 2024. május 24-én

Az orosz haderő vasúti síneket és kocsikat semmisített meg Ukrajna északkeleti, Harkivi területén éjszaka – közölték pénteken a hatóságok, akik gyermekek evakuálását szervezik a területről, amely ellen Moszkva erőteljes, új offenzívát indított.

Az éjszakai támadás épületeket és tehervagonokat is megrongált – közölte az Ukrzaliznicja ukrán nemzeti vasúttársaság. Sérültekről nem érkezett jelentés.

A hatóságok több mint 11 ezer embert evakuáltak a Harkivi területről azóta, hogy Oroszország két hete offenzívát indított a térségben – közölte Oleh Szinyehubov regionális kormányzó. A hatóságok pénteken bejelentették, hogy a következő hatvan napban 123 árvát és szüleik nélkül élő gyermeket evakuálnak a térségből.

Oroszország harkivi előrenyomulása egy összehangolt, új offenzíva része, amely magában foglalja az ukrán védelem tesztelését a délebbre fekvő Donyecki területen, miközben az északi Szumi és Csernyihivi területen is támadásokat indított.

Ukrajna harctéri gondjai az elmúlt hónapokban erősödtek fel, miközben próbál kitartani sokkal nagyobb támadójával szemben. Úgy tűnik, a háború kritikus ponthoz érkezett.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU megállapodott: Ukrajna felfegyverzésére fordítja a befagyasztott orosz vagyonok nyereségét

Az új orosz offenzíva nagyon megviseli a több mint két éve tartó háborúban megfogyatkozott ukrán hadsereget. A vonathálózat bombázása további nyomást gyakorol az amúgy is túlterhelt ukrán katonaságra.

A Kijevnek szánt döntő fontosságú nyugati segélyek, különösen a légvédelmi rendszerek, amelyek megállíthatnák az elektromos hálózatot is célzó orosz támadásokat, nem érkeznek elég gyorsan. Emellett a legtöbb nyugati támogató nem engedi, hogy Ukrajna az általuk biztosított, nagy hatótávolságú fegyvereket orosz területen lévő célpontok elleni támadásra használja. Ez lehetővé teszi Moszkva számára, hogy gyakorlatilag akadálytalanul csoportosítsa át csapatait a határokon átnyúló támadásokhoz, valamint rakétavetőket telepítsen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint ezek a korlátozások tették lehetővé a régió fővárosa, Harkiv elleni csütörtöki támadást, amelyben hét civil halt és 21 sebesült meg. Az Sz–300-as rakéták egy nyomdát találtak el, mintegy ötvenezer könyv is elégett.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG