Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Védőoltás után: a mellékhatások bejelentése is fontos


Egy idős pár sétál a milánói dóm előtti üres téren, 2020. március 31-én. (Képünk illusztráció)
Egy idős pár sétál a milánói dóm előtti üres téren, 2020. március 31-én. (Képünk illusztráció)

Az egyik nyugati vakcina beadását követően rosszul lett, erős fájdalmakkal küzdött, de már jobban van az a Magyarországon élő külföldi férfi, aki a gyógyszeriparban dolgozik, és munkája révén kapcsolódik a járványt is leküzdő technológiák kifejlesztéséhez, egy alkalommal pedig életmentő volt közbelépése egy covidos rosszullét esetén. Saját esete kapcsán hiányolja, hogy a nálunk alkalmazott 5 oltóanyag, köztük a keletiek esetleges mellékhatásainak bejelentése nincs fókuszban, a visszajelzések összegzése pedig egyelőre nem nyilvános.

Drámaian megható kép egy személyes közösségi oldalon. A világjárvány első hullámának végén készült fotón egy idősotthont látni, az üvegfal egyik oldalán ágyban fekvő, régóta alzheimeres, 84 éves feleség, a túloldalán 86 éves férje, aki az épületen kívülről tolószékből figyeli feleségét. „A látogatás nem engedélyezett” – olvasható képaláírásként. Az idős asszony a fotó készítése után nem sokkal elhunyt.

Ezt a családi veszteséget is felidézte a Szabad Európa kérdésre egy régóta Budapesten élő, háromgyermekes nyugat-európai férfi, Bertold (azt kérte, hogy a nevét, tekintettel a munkáltatójára, változtassuk meg). A veszélyeztetettnek mondott hatvanas korosztályhoz közelít, 3 gyermeke van, és több más szempontból is nagyon erősen érintette meg a világjárvány.

Egy otthon lakója üdvözli látogatóját műanyag fólián át 2020. november 11-én az észak-olasz Castelfranco Veneto városában. (Képünk illusztráció)
Egy otthon lakója üdvözli látogatóját műanyag fólián át 2020. november 11-én az észak-olasz Castelfranco Veneto városában. (Képünk illusztráció)

Életmentés a munkahelyen

Bertold cége is az egészségiparban érintett, és éppen annak irodájában volt tavaly, amikor egyik munkatársa váratlanul összeesett. Mint utóbb kiderült, a férfi covidos volt. Segítségére sietett, majd ő is teszteltette magát, de negatív lett - és azóta is az.

Pozitívan és energikusan igyekszik szembenézni a világjárvánnyal, miután munkája révén olyan projektekben is részt vesz, amelyek összefüggenek a betegség leküzdésével, de legalábbis a negatív hatások enyhítésével. Vállalatának egyik terméke innovációs Oscar-díjat is nyert: a nagyteljesítményű ózongenerátor fertőtlenít, a kórokozók közül elpusztítja a penészspórák és baktériumok mellett az úgynevezett víruspartikulumokat, köztük a mikroorganizmusokat is.

A mostani pandémia élesztette fel azt a kutatást is, amelyben cége szintén részt vesz. Ebben a projektben úgynevezett molekulakönyvtárak, vagyis olyan vegyületek gyűjteményének az előállítása a cél, amelyek segítségével új potenciális gyógyszeralapanyagokat lehet azonosítani és készíteni.

Oltás után ágynak esett

A már Magyarországon élő Bertold oltáspárti. A minapi magyar nemzeti ünnep, a hosszú hétvége előtt nálunk kapta meg az AstraZeneca készítményét, amelytől azonban rosszul lett. Még akkor is az ágyat nyomta, amikor közzétették a hivatalos magyar tájékoztató oldalon: Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfői közleményében azt hangsúlyozta, hogy AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatát.” Ő persze azt sem olvasta, amit csütörtökön este hoztak nyilvánosságra ugyanott, miszerint az AstraZeneca oltóanyaga biztonságos az uniós gyógyszerügynökség szerint.

Az angol nyelvű szakirodalomból és friss hírekből ugyanakkor naprakész. Negatív személyes tapasztalatának dacára egyetért azzal, hogy az engedélyezett vakcinák több haszonnal járnak, mint amennyi problémát esetleg okozhatnak. Minapi erős rosszulléte, kifejezetten legyengült és lázas állapota, napokig tartó és komolynak mondható fájdalmai idején egyébként folyamatosan kapcsolatot tudott tartani e-mailben háziorvosával, és javaslatait elfogadta. Panaszai mára lényegében elmúltak.

Betegeknek bonyolultabb

Háziorvosa volt az is, aki felhívta a figyelmét arra, hogy a mellékhatásokról bejelentést tehet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél. A bejelentőlap 33 részre tagolt, a személyes adatok megadása után két helyen igényel részletes kifejtést. Ez az orvosoknak legfeljebb az időhiány miatt lehet kihívás, az idős betegeknek azonban nem egyszerű a pontos kitöltése, már ha egyáltalán van otthon netjük.

A védőoltás fájdalmas mellékhatásain átesett Bertold hiányolja, hogy egyelőre nincs elérhető nyilvános információ a bejelentések számáról és utóéletéről, így nem tudni például, hogy a Magyarországon alkalmazott 5 vakcina, köztük az orosz Szputnyik és a kínai Sinopharm milyen mellékhatásokkal járt a bejelentők szerint. Magyarországon a pénteki adatok szerint már 1 millió 478 ezer ember kapott koronavírus elleni védőoltást.

Mennyire védenek a vakcinák az új variánsoktól?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:58 0:00

XS
SM
MD
LG