Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letiltotta a Debreceni Egyetem a volt rektor előadását az akkumulátorgyártásról


A tervezett akkumulátorgyár debreceni helyszíne
A tervezett akkumulátorgyár debreceni helyszíne

Több, egymástól független forrásból arról értesült a debreciner.hu, hogy Magyarország akkumulátor-nagyhatalom lesz! Megéri? címmel tartott volna szemináriumot a Debreceni Egyetemen az intézmény volt rektora április 11-én, de a kar dékánja megtiltotta az esemény megrendezését. Az indok az volt, hogy az egyetem nem ad helyet a területén aktuálpolitikai kérdések megvitatásának. Ugyanakkor a gazdasági miniszter március elején a háború és a szankciók hatásáról tarthatott előadást ugyanott.

Magyarország akkumulátor-nagyhatalom lesz! Megéri? címmel tartott volna szemináriumot a Debreceni Egyetem Kémiai Intézetében Fábián István vegyészprofesszor, az intézmény volt rektora április 11-én. Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar (TTK) dékánja megtiltotta az esemény megrendezését. A Kémiai Intézet igazgatójának, Várnagy Katalinnak címzett április 4-i levelében a dékán azt írta, az intézmény hatályos működési rendje alapján nem ad helyet a területén aktuálpolitikai kérdések megvitatásának. „Erre sem az egyetem szakmai fórumai, sem infrastruktúrája nem használható” – szögezte le.

Ehhez kapcsolódóan: Gyermekeikért és unokáikért küzdenek az akkumulátorgyár ellen tiltakozó mikepércsi anyák

A fentiekre hivatkozva közölte: nem engedélyezi az előadás intézeti szemináriumként való meghirdetését és egyetemi rendezvényként való megtartását. A dékán arra kérte az intézet igazgatóját, amennyiben szeretnék megvitatni az akkumulátorgyártás témáját, azt az egyetem területén kívül, ne egyetemi eseményként tartsák meg.

Kun Ferenc dékán, aki letiltotta Fábián István vegyészprofesszor, az intézmény volt rektora április 11-i előadását
Kun Ferenc dékán, aki letiltotta Fábián István vegyészprofesszor, az intézmény volt rektora április 11-i előadását

Letűnt idők keserű hangulatát idéző gyakorlat

Fábián István a dékáni tiltásra körlevélben reagált, amelyet a Kémiai Intézet munkatársainak küldtek ki, a tartalmát pedig a dékánnal is megosztotta.

„Mély megdöbbenéssel és felháborodással értesültem a letűnt idők keserű hangulatát és gyakorlatát idéző döntésről, amit a dékán az előadásom tartalmának ismerete nélkül hozott meg” – közölte. A volt rektor a leghatározottabban visszautasítja, hogy előadása politikai tartalmú lett volna. Azt írta, a téma komoly társadalmi és politikai viták középpontjában áll, amelyekben minden oldalról előfordul a szakmaiatlanság és a félrevezetés, ezért a szakterülethez értő értelmiség kiemelt kötelessége, hogy szakmai szempontok alapján értékelje a helyzetet, és tájékoztassa a közvéleményt.

Ehhez kapcsolódóan: Aggodalom és kivárás – Környező települések vezetői a debreceni akkumulátorberuházásról

A vegyészprofesszor szerint a dékán döntése megakadályozta, hogy ő és az előadást követő vitán részt vevő kollégái eleget tegyenek ennek az elvárásnak az intézeti rendezvény keretében. Fábián megjegyezte, ugyanezzel a címmel már tartott előadást március 24-én a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság ülésén, amelyből sejthette volna a dékán, hogy szakmai, nem pedig politikai előadásról van szó.

Fábián István (b) a mikepércsi lakossági fórumon 2023. március 31-én
Fábián István (b) a mikepércsi lakossági fórumon 2023. március 31-én

A dékán döntése miatt az eseményt végül az MTA DAB-székházban (Debreceni Akadémiai Bizottság) tartják meg az eredeti időpontban, április 11-én 14 órától.

Ehhez kapcsolódóan: Sokkal nagyobb lehet a kínai akkumulátorgyár vízigénye, mint amennyiről Debrecen vezetése beszél

Magzatkárosító és gyúlékony anyagok

Fábián István legutóbb március 31-én Mikepércsen tartott előadást a témában a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (MiAKö) lakossági fórumán, ahol különböző területek szakértőit kérdezhette a közönség az akkumulátorgyártásról általában és a Debrecen déli gazdasági övezetébe, a község szomszédságába települő CATL akkumulátorgyárral kapcsolatban.

A rendezvényen részt vett még Tímár Zoltán (Fidesz), Mikepércs polgármestere, Holoda Attila energetikai szakértő, volt helyettes államtitkár, Éltető Andrea közgazdász, Fábián István vegyészprofesszor és Balogh Richárd agrármérnök, a Nagy Tavak Koalíció tagja.

Lakossági fórumot tartottak március 31-én Mikepércsen az Akkumulátorgyártás és ami mögötte van címmel
Lakossági fórumot tartottak március 31-én Mikepércsen az Akkumulátorgyártás és ami mögötte van címmel

Az akadémikus itt kifejtette például, hogy számos tisztázatlan kérdés van még az üzem vízfelhasználásával és áramellátásával kapcsolatban, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy ő még nem látott teljesen zárt vegyi üzemet. „Ennek egy része ki fog kerülni a környezetbe. Magzatkárosító és gyúlékony anyagok is lesznek itt” – figyelmeztetett. (A Fábián István előadásáról készült videó itt megtekinthető.)

Ehhez kapcsolódóan: A polgármester lemondását követelték a debreceni akkumulátorgyárról szóló közmeghallgatáson

A gazdasági miniszter beszélhetett az egyetemen a szankciókról

Bár Kun Ferenc dékán az előadás letiltásakor arra hivatkozott, hogy az egyetem nem ad teret aktuálpolitikai kérdéseknek, március 2-án Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadást tartott a hallgatóknak Debrecenben A háború és a szankciók hatása a gazdasági folyamatokra címmel.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadása a Debreceni Egyetem egyik épületében 2023. március 3-án
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadása a Debreceni Egyetem egyik épületében 2023. március 3-án

Megkérdeztük a dékánt a Debreceni Egyetem sajtóirodáján keresztül, hogy miből következtetett arra, hogy Fábián István aktuálpolitikai kérdéseket készült megvitatni az előadásában, s hogy ennek fényében tartható-e bármilyen előadás az egyetemen, amely a kormány akkumulátorgyártásról szóló stratégiájával kapcsolatos. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Polgár Tóth Tamás írása.
  • 16x9 Image

    debreciner.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    debreciner.hu Debrecen és környékének híreit, eseményeit követi.

XS
SM
MD
LG