Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Végigküzdöttük a koronavírus-járványt, az áradás sem fog kifogni rajtunk”


Az Ahrweiler járásban található Schuld település 2021. július 16-án
Az Ahrweiler járásban található Schuld település 2021. július 16-án

Nagy erőkkel folynak a kárelhárítási munkálatok az áradás sújtotta német településeken. Először a romokat kell eltakarítani, utána következhet az újjáépítés.

Jörg Meyrer atyának össze kell szednie az erejét, mielőtt elindulna útjára a sáros, bűzlő romokon keresztül, amelyek most elcsúfítják az Ahr folyó egyébként festői völgyében fekvő, korábban takaros Bad Neuenahr-Ahrweiler települést.

Az 58 éves katolikus pap végül felhúzta sárcipőjét, és nekivágott az előző heti áradások után maradt romoknak, hogy jelenlétével vigaszt nyújthasson a takarítási munkálatokat végzőknek, illetve azoknak, akik még holttestek után kutatnak.

„Úgy érkezett, mint egy cunami. Hidak, házak, lakások, közműcsövek – a város minden alkotóeleme eltűnt azon az éjszakán” – mondta.

A Rajna-vidék-Pfalz tartományban lévő Ahrweiler járás lakosait figyelmeztették a hatóságok, hogy áradásra kell készülni, Meyrer szerint azonban ezt kevesen vették komolyan, miután az utolsó jelentős vízszintemelkedésre a Bonntól délre fekvő területen több mint száz évvel ezelőtt került sor.

Sok halott, komoly veszteségek

Csaknem kétszáz ember vesztette életét a heves esőzések okozta áradásokban Németország nyugati részén és Belgiumban, egyedül a legsúlyosabban érintett régiónak számító Ahrweilerben száztíz halálos áldozatot követelt a katasztrófa.

Meyrer, aki szerint még emelkedni fog a halottak száma, elmondta, hogy minden társadalmi és korcsoportból kerültek ki áldozatok. „Idős emberek, akik azért haltak meg, mert nem tudtak felkelni az ágyból, vagy nem hallották, mi történik. Fiatalok, akik aközben vesztették életüket, hogy segíteni próbáltak másoknak. Emberek, akiket az autójukban ért a halál, miközben megpróbáltak elmenekülni a térségből” – mondta.

A helyiek felidézték, hogy mennyire megviselte őket, amikor bebizonyosodott, hogy az addig eltűntként számon tartott ismerőseik már soha nem fognak visszatérni.

Meyrer arról számolt be, hogy akkor hívták fel először, amikor a tűzoltók megtalálták egy általa jól ismert nő holttestét. „A férj tudta, hogy felesége a pincében van, de két napot kellett várnia arra, hogy kihozzák” – emlékezett.

Jelenleg a romok eltakarítása folyik, ezt követi majd a hosszabb és nehezebb újjáépítés.

„Újra kell kezdenünk. Végigküzdöttük a koronavírus-járványt, az áradás sem fog kifogni rajtunk” – jelentette ki takarítás közben Paddy Amanatidis, a La Perla pizzéria tulajdonosa, hozzátéve, hogy a szomszédok és barátok által tanúsított szolidaritás sokat segített.

„Egyik napról a másikra megváltozott az életünk”

Meyrer úgy vélekedett, hogy sokan még most sem fogták fel a katasztrófa valós súlyát. „Amikor a romokat eltakarították, és az embereknek nem lesz majd mit tenniük, akkor fogják csak felfogni, hogy mit veszítettek el, és ez mit is jelent.”

A német hatóságok visszautasították azokat a vádakat, amelyek szerint nem figyelmeztették megfelelően a lakosságot a közelgő áradások súlyosságára, azt azonban elismerték, hogy van mit tanulni a tragédiából. Szakértők szerint a globális felmelegedés nyomán egyre gyakoribbak lehetnek a hasonló áradások.

Helmut Lussi, a jórészt lerombolt Schuld település polgármestere hangsúlyozta, hogy sokára fognak begyógyulni a mostani sebek.

„Egyik napról a másikra megváltozott az életünk” – mondta Angela Merkel német kancellár vasárnap, amikor felkereste a helyszínt.

Egyelőre még azt is ki kell találni, hogy hova temessék el a sok halottat, mivel a helyi temetőt is elárasztotta a folyó Bad Neuenahr-Ahrweilerben, alig maradt sírkő épségben.

Meyrer most annyival tud segíteni, hogy járja az utcákat, meghallgatja az emberek panaszait, segédkezik a munkálatokban, de elmondása szerint ő sem heverte még ki a történteket, imádkozásnál nehezen találja a szavakat a katasztrófa óta. „Esténként annyit próbálok mondani, hogy »Uram, valahogy kezedbe kell venned az irányítást«. Ennek jónak kell lennie.”

Árvíz Európában: drónfelvételeken a pusztítás
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:46 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG