Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magának szerzett vért a beteg, de azzal vádolja a vérellátót, hogy így sem kaphatta meg


A budapesti Szent János kórház főbejárata 2023. május 29-én
A budapesti Szent János kórház főbejárata 2023. május 29-én

Balázs vérszegénysége miatt került kórházba. Facebookon kért segítséget, miután állítása szerint nem tudtak elég vért adni neki. Sokan segítettek, de szerinte a kórházban letagadták. A férfi úgy gondolja, hogy a vérellátó másoknak adhatta a neki gyűjtött, ritka vércsoportú vért.

„Értsem meg, hogy nincs több, próbáljak szerezni magamnak” – állítása szerint ezt közölték a vérre váró, vérszegénységben szenvedő Balázzsal a budai Szent János Centrumkórházban az RTL Híradója szerint.

A férfi szerint minimum három egység vérre lett volna szüksége, de a kórházban csak egyet kaphatott, mert hiányra hivatkoztak.

A beteg Facebookon kért mielőbbi segítséget, eredeti bejegyzését csaknem kétezer-ötszázan meg is osztották. Állítása szerint többen bizonyítottan le is adták számára irányítottan a szükséges nulla negatív vércsoportú vért. Ez egyébként kifejezetten ritka vércsoport.

Végül ezután is csak a szükséges minimumként leírt három egység vért kapta meg. Úgy érezte, hogy még nem lesz elég, a kórházban viszont letagadták, hogy többen irányítottan adtak volna neki vért.

„Szóvá tettem, hogy bizonyítottan tudom, hogy többen adtak le számomra vért, és szeretném, ha még kapnék. Azt állították a kórházban, hogy egyetlen véradás volt, ami megfelel az én vércsoportomnak, de ez az információ nem felel meg a valóságnak” – közölte a beteg.

Az ügyben az RTL megkereste a kórházat, de nem válaszoltak nekik. Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese szerint a férfi nem maradt ellátatlan, Balázs szerint viszont valaki másnak adhatták a neki leadott ritka vért.

„Úgy érzem, hogy ha már nem tudják a lakosságot ilyen típusú vér adására buzdítani, kihasználták a lehetőséget, hogy ezzel a megosztással nagyon sok ilyen típusú vért tudtam szerezni a magyar egészségügy számára. De én nem fogom megkapni, ki tudja, ki kapja meg” – panaszkodott Balázs.

Irányított véradásnál hamarabb járhat le a termék
Az irányított véradás esetén a készítményeken besugárzást kell végrehajtani, amely legfeljebb a véradást követően 14 napig végezhető el, ráadásul ezt követően a vér csak 14 napig tárolható. Ennek következtében az irányított vér egy héttel hamarabb jár le, mint az átlagos véradásból származó.

A vérellátó szerint most nincs vérhiány, legalább négy-öt napra elég készlet van szinte minden vércsoportból. Az igaz, hogy nulla negatív vérből volt náluk a legkevesebb, állításuk szerint jelenleg háromnapi mennyiség.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG