Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Verekedés tört ki a georgiai parlamentben


Verekedés a parlamentben Tbilisziben 2024. április 15-én
Verekedés a parlamentben Tbilisziben 2024. április 15-én

Az ülésen a kormánypárti képviselők ismét napirendre vették a tavaly a tiltakozások hatására egyszer már elvetett, sokak által élesen bírált külföldiügynök-törvényt.

A parlamenti közvetítésen jól látható, amint a kormányzó Georgiai Álom frakcióvezetőjét, az orosz mintára bevezetni kívánt jogszabály egyik első számú támogatóját, Mamuka Mdinaradzét az ellenzéki Aleko Eliszasvili olyan erővel arcon üti ököllel, hogy beszéde közben leesik a pulpitusról.

Erre azonnal tömegverekedés tört ki az ülésteremben. A hasonló jelenetek nem számítanak ritkának a dél-kaukázusi országban, korábban is történt hasonló ugyanennek a törvénynek az ügyében, ahogy az alábbi felvétel tanúsítja.

Tömegverekedés az orosz ügynöktörvény miatt a georgiai parlamentben
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:25 0:00

A kormánypárti többségű jogi szakbizottság nagy valószínűséggel jóvá fogja hagyni a javaslatot, amely így a plénum elé kerülhet első olvasatra.

A nap folyamán több száz tüntető gyűlt össze a parlament előtt. Hétfő este újabb tömegdemonstráció várható.

Ehhez kapcsolódóan: A tiltakozás hatására visszavonták a külföldiügynök-törvényt Georgiában

A kormány nemrég bejelentette, hogy ismét beterjeszti a tavaly már elvetett külföldiügynök-törvényt, amelynek értelmében minden egyes, külföldi finanszírozást kapó szervezetnek nyilvántartásba kellene vetetnie magát jelentős pénzbírság terhe mellett.

Ehhez kapcsolódóan: Nem lehetnénk csak barátok? Orosz elemzők a szomszédok Moszkvához való viszonyáról

Tavaly végül visszavonták a tervezetet, miután jelentős tiltakozást váltott ki belföldön, továbbá az Európai Unió és az Egyesült Államok részéről.

Bírálói szerint a jogszabály erősen emlékeztet egy 2012-es oroszországi törvényre, amelyet azóta is az ellenvélemények visszaszorítására használnak. Sokan úgy gondolják, hogy a törvény a tekintélyelvűség irányába mozdítaná el az országot, és sértheti az európai uniós csatlakozási törekvéseket.

Ehhez kapcsolódóan: Georgiában könnygázt vetett be a rendőrség a külföldiügynök-törvény elleni tüntetésen

A Georgiai Álom, amely az ország EU-, illetve NATO-ambíciói ellenére szorosabb fonta a kapcsolatot Oroszországgal, azzal érvel, hogy a törvényre az átláthatóság és az „álliberális értékek” elleni küzdelem érdekében van szükség.

Oroszországot sok georgiai ellenségnek tekinti, miután a kilencvenes években Moszkva támogatta az ottani szakadár régiók, Abházia és Dél-Oszétia szeparatistáit, majd 2008-ban rövid háború is zajlott a két ország között.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG