Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vesszőfutás előtt az érettségizők, és még bulizni sem tudnak a vizsgák után


Védőmaszkot viselő diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában 2020. május 6-án.
Védőmaszkot viselő diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában 2020. május 6-án.

Hat héttel az idei érettségik megkezdése előtt két diákpetíció is támogatókat toboroz, de ellentétes tartalommal, mert az egyik a szóbeli vizsgák eltörlését, a másik viszont azok szigorított megtartását akarja. A kormányzati tisztviselők nyilatkozatai arra utalnak, hogy egyik követelés sem ér célt. A fiatalok azzal sem vigasztalódhatnak, hogy nagyot buliznak a vizsgák után: már több hazai nyári fesztivált is lemondtak.

Három nap alatt megduplázódott, péntekre már elérte a 18 és fél ezret azoknak a száma, akik az összes idei szóbeli érettségi vizsga eltörlését kérik egy petícióval az oktatási kormányzattól. Közben csütörtökön este egy maturáló diák - társainak részben ellentmondva - azért indított aláírásgyűjtést, hogy mégis legyen szóbeli érettségi, de sokkal szigorúbb keretek között, mint azt az oktatásért is felelős minisztérium, az EMMI vezetői tervezik.

A szóbelik megtartása mellett érvelő friss petíciónak azonban jóval kisebb a támogatottsága. Péntek délutánig 215 fiatal csatlakozott, de ez talán nem véletlen. A végzős ugyanis egyebek között arra tesz javaslatot, hogy minden érettségi napon mindenkin végezzenek el vírustesztet, és aki pozitív lesz, azt ott helyben zárják ki a maturálásból.

Méltatlan hagyomány?

A jelek arra mutatnak azonban, hogy egyik diákpetíció sem éri el célját. A mostani állás szerint lesz szóbeli érettségi és nem várható az, hogy jelentősen szigorítanák megtartásának körülményeit a tavalyihoz képest. A kormány köznevelésért felelős államtitkára, Maruzsa Zoltán csütörtökön este az Inforádió Aréna című műsorában ugyanis a következőket mondta: „A diákok úgy készüljenek, hogy május első napjaiban írásbeli biztosan lesz, és úgy készülünk, hogy a szóbeliket is a hagyományos módon megtartjuk”.

„Ha a diákok nem a hagyományos módon készültek az érettségire, miért hagyományos módon akarják lebonyolítani a számonkérést?” - ezzel kontrázott az ellenzéki összefogás egyik pártja. Az MSZP volt oktatási minisztere, Hiller István az ATV-nek nyilatkozva kijelentette: a szóbelivel kiegészített hagyományos vizsgáztatás méltánytalan, helytelen és szakmai tévedés is, mert a diákok immár három féléve tanulnak online a járvány miatt.

Időszerűtlen ajánlás

Az állami Oktatási Hivatal (OH) weboldalán a legfrissebb érettségivel kapcsolatos egészségügyi ajánlás jó másfél hónapos, január 27-én kelt. Ebben még olyan kitétel is van, hogy „a védőmaszk viselése a vizsgázók számára a vizsga előkészületei során kötelező, az írásbeli vizsga alatt ajánlott”. Tehát csak ajánlott, holott a kormány döntése nyomán a rendőrség bünteti azt, aki nem visel maszkot. Az OH tájékoztatójának ez a része nyilvánvalóan idejétmúlt, és arra utal, hogy a kiadásakor a készítők nem számoltak a járvány felerősödésével, a héten már napról-napra rekordot döntő fertőzöttségi és halálozási adatokkal, így az új rekordot jelentő pénteki 213 halottal.

Bankett sem, buli sem

A petíciókat szövegező, de közben az érettségire készülő fiatalok még azzal sem vigasztalódhatnak, hogy a vizsgák utáni búcsúzáskor banketten engedhetik ki a gőzt, majd belevethetik magukat a nyári buliszezonba. A két nagy hazai szezonnyitó fesztivál, a Balaton Sound és a Volt, hasonlóan tavalyhoz, idén is elmarad - közölték a szervezők csütörtökön. A Sziget Fesztivál sorsa még bizonytalan.

Magyarországon a 2000 óta eltelt húsz évben 2003-ban érettségiztek a legkevesebben, szám szerint 92.700-an, a legtöbben pedig 2011-ben, akkor 142.000 volt a maturálók száma. A tavalyi covidos évben nagyjából 100 ezer fiatal zárta le érettségivel középiskolai tanulmányait, és ennyi vizsgázó várható idén is. Csoportként ezeket a fiatalokat biztosan nem a Z-generációhoz, vagyis a világ első digitális nemzedékéhez sorolják majd, hanem különleges (élet)helyzet miatt önálló nevet kap majd korcsoportjuk, noha éppen az online tanulás miatt ők azok, akik a legjobban el tudnak igazodni a digitális világban.
XS
SM
MD
LG