Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vezető maffiózókat ítéltek életfogytiglani börtönre Oroszországban


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az orosz Komi Köztársaságban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték egy hírhedt bűnözői csoport vezetőit. Jurij Picsugint és Kadisz Azizovot több vádpontban, köztük gyilkosságokban, zsarolásban és emberrablásban mondták ki bűnösnek.

További 14 vádlottra 7 és 25 év közötti börtönbüntetést szabtak ki – közölte a nyomozó hatóság, hozzátéve, hogy a Picsugin vezette szervezett bűnözői csoport az egyik legnagyobb volt az országban.

A bűnszövetkezetet több mint harminc évvel ezelőtt hozták létre Komiban, működését a szomszédos Arhangelszki terület nagy részére is kiterjesztette.

Picsugin szigorú hierarchia mentén felépített bandája egykori foglyokból, sportolókból, leszerelt rendőrökből és katonákból állt. Más bűncselekmények mellett védelmi pénzt szedtek üzletemberektől, ezeket egy közös alapba tették, majd a vendéglátásban, a fakitermelésben, a szállítási és szabadidőszektorban mosták tisztára.

A bűnszövetkezetnek komoly arzenálja volt: egyebek mellett detonátorokat, pisztolyokat, gépfegyvereket és hangtompítókat is lefoglaltak a rendőrök a titkos raktárakban.

A vádiratban változatos esetek szerepeltek, így például 2005 januárjában háza bejáratánál lőttek le egy vállalkozót, aki nem akart fizetni nekik. Hat golyót kapott, egy hónappal később meghalt a kórházban.

De kivégezték több társukat is: kit azért, mert ki akart lépni a bűnszövetkezetből, kit pedig azért, mert árulónak gondolták. Módszereik változatosak voltak, előfordult, hogy baltával fejeztek le valakit.

A banda 2017-ig működött, akkor fogták el a vezetőjét, Jurij Picsugint, majd a társai kezén is kattant a bilincs. Oroszország különböző városaiból, sőt Thaiföldről vitték haza őket, de volt, akit egy büntetőkolóniáról szállítottak a tárgyalásra, mert más ügyek miatt kiszabott büntetését töltötte éppen.

Az ügyészség szerint a banda tagjai megpróbálták megfélemlíteni a tanúkat, ezzel hátráltatták a nyomozást. Összesen 123 ügyben vizsgálódtak, 680 tanút hallgattak ki, hatvan szembesítést végeztek. Mire bíróság elé került az ügy, a vádirat több mint háromszáz kötetet tett ki.

Az ügyben esküdtszék mondott ítéletet. A két fővádlottat az életfogytig tartó börtönbüntetés mellett három-, illetve két és fél millió rubel (12, illetve tízmillió forint) bírságra is ítélték.

XS
SM
MD
LG