Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Videó: Mielőtt Lázár találkozna a civilekkel, elkezdték kivágni a Hamzsabégi sétány fáit


A korábban elkordonozott fákat is kivágják
A korábban elkordonozott fákat is kivágják

Információink szerint a V-Híd az Építési és Közlekedési Minisztériumot is félrevezethette. Költési időszakban vágják a fákat.

Csütörtök reggel találkozna Lázár János építési és közlekedési miniszter a Déli Körvasút mentén lakókat képviselő Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület képviselőivel, hogy a beruházás elviselhetőbbé tételéről tárgyaljon. Ehhez képest szerda délelőtt a V-Híd munkásai elkezdték kivágni a budapesti Hamzsabégi sétány fáit.

A POPÉK helyszínen tartózkodó képviselői szerint rövid idő alatt több tucat fát vágtak ki a sétány mentén, olyanokat is, amelyeket előzőleg körbekalodáztak azzal a céllal, nehogy megsérüljenek. A munkások annyira sietve dolgoznak, hogy még az előírt biztonsági előírásokat sem tartják be, a POPÉK szerint a civilekre is ráestek ágak a favágás következtében, és egy munkásra is.

Vágják a fákat a Hamzsabégi sétányon
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:14 0:00

A lépés azért érthetetlen, mert Lázár János építési és közlekedési miniszter azt ígérte a civileknek, hogy ugyan a beruházást nem tudja leállítani, de annak érdekében mindent meg fog tenni, hogy a lehető legkisebb környezetpusztítással valósuljon meg. Információink szerint a V-Híd lépése az ÉKM tudta nélkül történt, a minisztériumban ugyanis úgy számoltak, hogy még hónapokig nem kerül sor fakivágásra a területen.

Ehhez kapcsolódóan: Az évszázad túlárazott vasútépítése lehet a Déli körvasút kivitelezése

Egy forrásunk azt mondta, a történtek arra utalnak, hogy a V-Híd akár a minisztérium ellenében is, teljesen szabad kezet kapva tevékenykedhet. Elképzelhető, hogy a cég így szeretne kész helyzetet teremteni bármilyen megállapodás előtt a minisztérium és a civilek között. Fát jelenleg azért sem lehet jogszerűen kivágni, mert már elkezdődött a madarak költési időszaka.

Már többször írtunk a Déli Körvasút-beruházásról. A vasúti kapacitásbővítés miatt ezres nagyságrendben vágnak ki fákat Budapest belvárosában, és jelentősen csökken a zöldterület is. A kivitelező, a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló V-Híd eddig már 101 milliárd forint előleget vehetett fel. A parlament tavaly év végén minden eszközt kivett az érintett önkormányzatok kezéből a körvasúttal kapcsolatban.

Az ügyben kerestük az Építési és Közlekedési Minisztériumot és a V-HÍD Zrt.-t is, válaszukat közölni fogjuk.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG