Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rudolf Péter etikátlannak és cinikusnak tartja a Vígszínház támadását


Rudolf Péter a Vígszínház vezetője méltatlan, cinikus etikátlan támadásnak tartja színésze kritikáját az intézmény felé. Wunderlich József a közösségi oldalán járványkezelési hibákról a helyzet miatt szorongó, de az állásukat féltő ezért hallgató színészekről írt a a közösségi oldalán.

Wunderlich József, a Vígszínház színésze erős kritikát foglamazott meg a színház járványügyi működése kapcsán.

Többek közt arról írt azóta törölt posztjában, hogy nincs hőmérsékletmérés, valódi maszkhasználat és normális kézfertőtlenítők sincsenek. Emellett miközben hónapok óta ellenőrizetlenül fogadja a színház a külsős szereplőket, résztvevőket, még csak az sem volt ellenőrizhető, hogy valaki rossz egészségi állapota ellenére bejön-e a színházba. Alább bőveben is elolvashatja a vádakat.

Megkerestük azt ügyben a színházat is. Az intézmény vezetője, Rudolf Péter lapunknak is reagált. Az igazgató megdöbbent Wunderlich József támadása miatt, amit méltatlannak, cinikusnak és etikátlannak tart.

Rudolf szerint a Vígszínház az egész pandémia ideje alatt a hivatalos járványügyi protokoll elvárásai és útmutatásai szerint járt el, sőt, ahol ezt a jogszabályok engedték, ott szigorúbb szabályozást hoztak. A színházban az átoltottság az önkéntes adatszolgáltatások alapján 97, a színészeknél 100 százalékos.

Minden kollégájukat tavaly óta arra kérik, hogy csak tünetmentesen vegyék fel a munkát. Amint valaki bármilyen tünetet észlel magán, akkor tesztelik, csak tesztekre több mint hatmillió forintot költöttek már. Jövő héttől az oltatlan munkavállalókat hetente fogják tesztelni. Az oltatlan külsős előadóművészek december 15. után nem léphetnek fel.

Jóval a kormányzati döntés előtt kötelező maszkhordást rendeltek el el a színház minden dolgozójának és a nézőknek. Több helyen vannak kézfertőtlenítők, a színházat naponta, az épületben lévő érintett felületeket pedig óránként vegyszeresen fertőtlenítik.

Rudolf szerint a működésük a kormányzati intézkedéseknek megfelelően történik, de a hivatalos protokollt nem bírálhatják felül. A hatályos szabályozás szerint a tíznapos karantén lejárta után a tünetmentes személy háziorvosa engedélyével visszatérhet a munkába, függetlenül attól, hogy a környezetében van-e pozitív személy vagy sem.

"Hozzá kell tennem, végtelenül cinikusnak tartom, hogy Wunderlich József vádként hozza fel ellenem a jogszerű eljárást, ami azért is meglepő, mert ő maga kérte, hogy a karantén alatt lejátszhassa A padlás 1000. előadását. Én ezt nem engedtem meg, ekkor is jogszerűen jártam el" - írta a színház vezetője.

Leírta még, hogy a Vígszínház etikai kódexe és annak eljárásrendje tisztán fogalmaz, milyen esetekben és milyen módon lehet eljárást indítani. De ilyen nem történt meg.

"Járványhelyzetben színházat működtetni nem egyszerű feladat. Senki sem erre szegődött, amikor színésznek, színházigazgatónak állt. Egy online felületen támadást indítani, ezzel a színház közösségét bomlasztani ezekben a kritikus időkben, etikátlannak tartom" - tette még hozzá Rudolf Péter.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG