Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vigyázz, Wembley! Ha nincs karanténlazítás, Budapesten lehet a döntő


Skót drukkerek melegítenek egy Wembley-ben tartott meccs előtt 2016. november 11-én. Pénteken, 2021. június 17-én a skót és az angol válogatott összecsapására több ezer skót szurkoló érkezett Londonba
Skót drukkerek melegítenek egy Wembley-ben tartott meccs előtt 2016. november 11-én. Pénteken, 2021. június 17-én a skót és az angol válogatott összecsapására több ezer skót szurkoló érkezett Londonba

Lehet, hogy Budapest „megveri” Londont? Az ikonikus Wembley Stadion helyett ugyanis a Puskás Arénába vihetik át az Eb-döntőt, ha a brit kormány nem oldja fel a tíznapos karanténszabályt a külföldről beutazó szurkolók számára – közölte az UEFA.

A különböző országokban zajló kontinensviadal szervezői tárgyalásokat kezdtek a brit kormánnyal, amikor világossá vált, hogy a Johnson-kabinet elhalasztja a Covid-korlátozások június 21-re tervezett teljes feloldását.

A londoni The Times pénteken arról tudósított, hogy a döntő alternatív helyszíne Budapest lehet, ha a jelenlegi brit Covid-korlátozások miatt nem tudják beengedni a Wembley-be a külföldről érkező drukkereket. A brit utazási szabályok jelzőrendszerében jelenleg egész Európa a sárga listán van.

Ez azt jelenti, hogy az ilyen országokból belépőknek tíz napra házi karanténba kell vonulniuk és legalább két Covid-teszten is át kell esniük. A karanténból hamarabb ki lehet szabadulni, ha leghamarabb az ötödik napon csináltatnak egy magántesztet, amelynek eredménye negatív.

Budapest reménykedik, de az UEFA londoni döntőt szeretne

Az eredeti tervek szerint a londoni Wembley Stadionban tartanák az elődöntőket július 6-án és 7-én, és a július 11-i döntőt is.

„Mindig van vészforgatókönyv, de bízunk benne, hogy az utolsó hét mérkőzéseit Londonban tartják” – áll az UEFA közleményében.

Az európai futballszervezet szerint a helyi hatóságokkal arról folynak a megbeszélések, hogy a külföldi szurkolók „szigorú tesztelési és buborékrendszerben” kevesebb mint 24 órát töltenének Nagy-Britanniában, és korlátoznák a mozgásukat. Így csak a kijelölt közlekedési eszközöket vennék igénybe és a jóváhagyott helyszíneken tartózkodhatnának.

Az UEFA hozzátette: tisztában van azzal, hogy mekkora nyomás nehezedik a brit kormányra, és közölte, reméli, hogy a megbeszélések „kielégítő eredménnyel zárulnak”. A szervezet azt is méltányolta, hogy az utolsó három mérkőzésen a Wembley nézőterének felét tölthetik meg nézők – szemben a június 18-i Anglia–Skócia-mérkőzéssel, amikor csak a kapacitás egynegyedéig engedik be a szurkolókat.

A brit kormány feloldhatja a karantént a duplán oltottak számára

A Wembley esélyeit közben javíthatja, hogy brit lapok csütörtökön megszellőztették: a kormány enyhítheti a „sárga” országokból érkezők beutazási feltételekeit a duplán oltott személyek esetében. A The Telegraph című lap azt írta, hogy július elejétől feloldhatják számukra a kötelező karantént, bár a Covid-teszteket így is el kellene végezniük. Egyelőre még nem világos, hogy az enyhítés csak a hazatérő nagy-britanniai lakosokra vagy bármely, duplán oltott utazóra érvényes-e.

Ugyanakkor csütörtökön február 19. óta a legmagasabb esetszámról – napi 11 007 új fertőzésről – számolt be a brit kormány, miközben előző nap még 9055-ön állt az új koronavírus-esetek számra.

Egy hét alatt 34 százalékkal emelkedett a fertőzések száma. Boris Johnson miniszterelnök hétfőn halasztotta el a június 21-re tervezett totális nyitást az először Indiában azonosított, úgynevezett delta-variáns okozta fertőzések miatt.

XS
SM
MD
LG