Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Víruskutató: Fel kell készülni a légúti fertőzések és a Covid szezonjára


Az őszi-téli hónapokban megszokott, hogy megnő a légúti fertőzések száma, amelybe már a Covidot is bele lehet sorolni, ezért ajánlott még a szezon kezdete előtt az emlékeztető oltás felvétele Covid és influenza ellen, főleg a hatvan év felettieknek és a krónikus betegeknek – mondta egy virológus.

A légúti fertőzések szezonjában sokféle vírus felelős a növekvő számú megbetegedésekért, ehhez a palettához csatlakozott a Covid, ezért várható a kisebb-nagyobb visszatérése – mondta a Szabad Európának Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem adjunktusa.

Az újabb Covid-variánsok megjelenése a vírus evolúciójának természetes folyamata, csak akkor van baj, ha az új variáns nagyot változik, mint például az omikron. Ilyet jelenleg nem tapasztalni, az újabb variánsok még mindig nagyon hasonlítanak az omikronhoz – mondta. Az influenzavírus ugyanezt csinálja, ezért is készítenek minden évben újfajta vakcinákat – tette hozzá.

„Amit tehetünk, hogy felkészülünk a légúti fertőzések szezonjára. A Coviddal kapcsolatban is hasonlóan kell gondolkodni, mint a szezonális influenzánál. Ha a családban van veszélyeztetett a kora vagy betegsége miatt, neki mindenképp ajánlott az oltások felvétele, lehetőleg még a szezon kezdete előtt” – fogalmazott Kemenesi Gábor.

Fontos, hogy a veszélyeztetettek közvetlen családtagjainak is ajánlott az oltások felvétele, mert ezzel a hozzátartozójukat is védik – hangsúlyozta.

Korábbi cikkünk a témában: Egyet sem adott el a kormány a háromszázmilliárd forintért vásárolt 17 ezer lélegeztetőgépből

„Én is tíz éve felveszem az influenzaoltást, mert a családban van cukorbeteg, akit szeretnék megvédeni. A légúti szezonban figyeljünk oda egymásra, nem szégyen felvenni a maszkot, ha megyünk a nagymamához” – mondta a virológus.

Az biztos, hogy a légúti megbetegedések száma emelkedni fog. Hogy ebben milyen arányban lesz a Covid, ma még nem tudni. A lényeg, hogy aki az említett csoportokba tartozik, az vegye fel az emlékeztető oltást – tette hozzá.

Európai országokban és az Egyesült Államokban van kiadott oltási stratégia Covidra, amelyben egyebek mellett leírják, kiknek ajánlott a vakcina felvétele. Ezekben hatvanéves kor felett és a veszélyeztetett krónikus betegeknek ajánlják a Covid ismétlő oltást.

Magyarországon egyelőre nincs ilyen oltási stratégia és ajánlás, a virológus legalábbis nem tud róla, és azt sem tudni, hogy milyen vakcinák vannak készleten. Ezzel kapcsolatban küldtünk kérdéseket az augusztustól az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI) bővült Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnak (NNGYK), amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG