Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lehet, hogy újra be kell oltani a magyarokat; az állam nem ad egyértelmű választ


Nagyné Bányai Mária szemész főorvos olt koronavírus ellen Nyírbátorban 2021. november 24-én
Nagyné Bányai Mária szemész főorvos olt koronavírus ellen Nyírbátorban 2021. november 24-én

A Semmelweis Egyetem epidemiológiai központjának igazgatója szerint indokolt lenne frissíteni a magyarok koronavírus elleni immunitását a következő légúti szezon előtt. Az állam nem válaszolt arra, hogy tervben van-e ilyesmi, vagy hogy van-e egyáltalán oltóanyag, és pontosan milyen. Sőt, Magyarországon a járványügyi adatokat sem hajlandó az állam megosztani a járványügyi szakemberekkel.

A SARS-COV-2 vírus nagyon változékony, a védőoltások hatása idővel csökken, illetve új és új alvariánsok is gyorsan felbukkannak.

Egy, a magyar háziorvosok tapasztalataira is építő kutatás alapján a 60 év alatti magyaroknál sürgető lenne az immunitás megerősítése koronavírus ellen,

azaz újra be kéne oltani őket

a most terjedő alvariánsok ellen hatékony oltóanyaggal, mivel már nem hatékony az eredeti, vuhani törzs elleni vakcinával oltani.

Mindezt Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumának igazgatója ismertette az IME járványügyi konferenciáján – írja a Népszava.

Nem kaptak egyértelmű választ az államtól

A lap megkérdezte a magyar járványügyi hatóságtól, hogy terveznek-e újabb oltási kampányt, illetve hol és milyen hatóanyag állhat a lakosság rendelkezésére, mivel lehetne egyáltalán az érintetteket beoltani.

Az állami hatóság viszont egyikre sem válaszolt egyértelműen, csak annyit, hogy még nem látnak országos járványt, bizonyos oltásokat pedig a háziorvosoknál lehet kérni.

Idetartozik: Semmiképp ne fogadjon el itthon Szputnyik-oltást, ami maradt, az rég megromlott

A laptól érdeklődtek Békássy Szabolcsnál, az alapellátás kollegiális vezetőjénél is. Szerinte a háziorvosok még nem oltanak, mert nem indokolja járványügyi helyzet.

2021-es infografikánk az állam változó állításairól az oltási kapacitásokról. Úgy néz ki, hogy végül még a minimális célnak belőtt, 65 év feletti, regisztrált vakcinakérők teljes átoltását sem sikerült máig megvalósítania az államnak
2021-es infografikánk az állam változó állításairól az oltási kapacitásokról. Úgy néz ki, hogy végül még a minimális célnak belőtt, 65 év feletti, regisztrált vakcinakérők teljes átoltását sem sikerült máig megvalósítania az államnak

Oroszi Beatrix viszont azt is elmondta, hogy velük nem oszt meg járványügyi adatokat az állam.

„Nem ismerünk járványügyi adatokat a most zajló hazai fertőzésekről, ezért nincs is más lehetőség, mint hogy minden eszközt megragadjunk a kockázatok csökkentésére” – mondta el a Semmelweis Egyetem járványügyi központjának igazgatója. Kérdésre hozzátette, hogy arról sincs publikus információja, milyen oltóanyagot rendelt vagy rendelhetett a magyar állam a most következő őszi szezonra.

Sokkal jobban átoltott országok sem álltak le

Németországban hét elején indult az őszi oltási kampány a légúti fertőzések megelőzésére. Ajánlják a frissített Covid–19 emlékeztető oltást az idősek vagy a nagyobb egészségügyi kockázatokkal élők számára.

Az Egyesült Királyságban a 75 év felettiek, a gondozóotthonban élők és a gyengébb immunrendszerű emberek lettek besorolva az újraoltandók közé.

Az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és -megelőzési Központja múlt héten indítványozta a frissített Covid–19-vakcinák éves alkalmazását minden, hat hónaposnál idősebb ember számára, azaz leegyszerűsítve évente tervezik oltani az embereket koronavírus ellen is.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG