Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vis maiort jelentett legalább egy európai ügyfelének a Gazprom


A Gazprom logója egy moszkvai benzinkúton 2022. július 11-én
A Gazprom logója egy moszkvai benzinkúton 2022. július 11-én

Az orosz energetikai óriás azt közölte, hogy rajta kívül álló "rendkívüli" körülmények miatt nem tudja teljesíteni szállítási kötelezettségeit legalább egy nagyfogyasztó felé.

A sajtóba kiszivárgott levelében a Gazprom vis maiort jelentett legalább egy európai ügyfelének, így próbálva mentesülni a szállítási zavarok okozta kártérítési kötelezettsége alól. Az intézkedés június 14-től kezdve lépett életbe, a tájékoztatás szerint a fennálló „rendkívüli” körülmények miatt.

Névtelenséget kérve nyilatkozó tisztségviselők arról számoltak be a Reuters hírügynökségnek, hogy az Oroszországot Németországgal összekötő és karbantartás miatt előző héten leállított Északi Áramlat-1 csővezetéken keresztüli bizonyos szállításokra vonatkozik a levél.

A Gazprom egyelőre nem kommentálta az erről szóló sajtóhíreket.

A vis maior olyan záradék, amelyet akkor alkalmaznak, ha valamely vállalkozást rajta kívül álló, általa nem befolyásolható okok akadályoznak szerződéses kötelezettségei teljesítésében. Az ügy valószínűleg tovább élezi a feszültséget Oroszország és a Nyugat között.

Az Északi Áramlat-1 éves karbantartása kapcsán már korábban többen aggodalmukat fejezték ki, hogy valamilyen okra hivatkozva, valójában azonban a politikai nyomásgyakorlás részeként végül nem is fognak újraindulni a szállítások.

Az orosz gázipari óriás egyik jelentős európai ügyfele, az osztrák OMV hétfőn közölte, hogy továbbra is az eredeti terveknek megfelelően várja a szállítás újraindítását.

A Gazprom már az éves karbantartás megkezdése előtt, júniusban 60 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat-1 vezetéken keresztül szállított mennyiséget arra hivatkozva, hogy a nyugati szankciók miatt fontos alkatrészek nem érkeztek vissza a kanadai karbantartásról.

Kanada később bejelentette, hogy a gázszállítás leállítása óriási nehézségeket okozna a német gazdaságnak, ezért engedélyezik a szóban forgó turbinák elküldését.

Az Európai Unió 2027-re teljesen fel kívánja számolni az orosz energiahordozók importját.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG